Ruská televize i Ukrajina odmítly, aby Samojlovová zazpívala v Eurovizi přes telemost

Rusko-ukrajinský spor o účast na Eurovizi (zdroj: ČT24)

Ruská zpěvačka Julija Samojlovová, které Ukrajina zakázala účast v soutěži Eurovize, by mohla na akci zazpívat přes telemost. S touto nabídkou přišla Evropská vysílací unie (EBU), která soutěž pořádá. Ruská televize i Kyjev s tím ale nesouhlasí.

„K něčemu takovému v šedesátileté historii soutěže nedošlo,“ napsala EBU ve vyjádření. Nabídkou, aby se ruská zpěvačka zúčastnila soutěže přes satelit, chtěla „zajistit, že všichni účastníci dostanou příležitost se na akci podílet.“

Ukrajinský vicepremiér Vjačeslav Kirilenko uvedl na Twitteru, že „přenos vystoupení Samojlovové ukrajinskou televizí je stejné porušení ukrajinských zákonů, jako její vstup na Ukrajinu. EBU by to měla vzít v úvahu.“

Nabídku EBU odmítl také ruský První kanál, který měl soutěž vysílat. Označil ji za „podivnou“ a uvedl, že „odporuje samotnému smyslu této akce.“

Rusko: Ukrajinský zákaz škodí prestiži soutěže

Rusko ústy kremelského mluvčího Dmitrije Peskova už během dne označilo ukrajinský zákaz za útok na soutěž s tím, že škodí její prestiži. „Domníváme se, že je to krajně škodlivé rozhodnutí, a očekáváme, že bude před soutěží změněno a že se ruská zástupkyně bude moci zúčastnit,“ prohlásil Peskov. 

Zákaz pro Juliji Samojlovovou byl vydán ve středu, když ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že Samojlovová bez svolení ukrajinských úřadů navštívila Krymský poloostrov anektovaný roku 2014 Ruskem. Zpěvačka, která se od dětství pohybuje na invalidním vozíku, nesmí na Ukrajinu tři roky.

Šéf okupační správy zve zpěvačku znovu na Krym

Šéf krymské okupační správy Sergej Aksjonov kvůli vyřazení ruské zpěvačky vyzval účastníky soutěže k bojkotu akce. „Věřím, že po tomto rozhodnutí by každá slušná osoba, včetně účastníků Eurovize, měla soutěž v Kyjevě bojkotovat. Ukrajina by měla přijít o své právo být hostitelem. To by bylo spravedlivé a správné,“ napsal Aksjonov.

Ukrajinské úřady podle něj svým rozhodnutím znovu prokázaly celému světu „své naprosté šílenství a nedostatek představy o morálce, cti a svědomí“. „S takovými lidmi se nedá jednat. Zvu Juliji, aby na ruský Krym jezdila častěji,“ napsal také Aksjonov.

obrázek
Zdroj: ČT24

Soutěž se bude konat v květnu a Samojlovová doufá, že se ukrajinské rozhodnutí ještě může změnit. „Je velmi zábavné sledovat to vše zvenčí, protože nechápu, co tak zvláštního na mně vidí. Považují mne, takovou malou dívku, za druh hrozby. Obecně vzato nejsem rozzlobená. Stále nacvičuji a věřím, že oni to rozhodnutí změní,“ citovala zpěvačku agentura TASS.

Soutěž Eurovize organizuje Evropská vysílací unie (EBU), která v prohlášení uvedla, že o incidentu bude s Ukrajinou jednat. „Z jejich rozhodnutí jsme hluboce zklamáni, protože jde podle našeho názoru proti duchu a charakteru soutěže,“ stojí v prohlášení EBU. Organizace nicméně upozornila, že musí respektovat zákony hostitelské země.

Písňové soutěže se mají v květnu zúčastnit zpěváci ze 43 zemí včetně Česka.