Tenkrát… v roce 1917. Zlaté glóby si odnáší Tarantino a Mendes

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama získal válečný snímek Sama Mendese 1917, v kategorii muzikálu a komedie zvítězil film Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu. Americké filmové ceny, které každoročně ukazují i na oscarové šance, převzala taky Renée Zellwegerová, Joaquin Phoenix nebo Brad Pitt.

Hrdiny historického příběhu 1917 jsou dva mladí britští vojáci. Dostanou za úkol doručit zprávu, která by zachránila stovky životů. Německá armáda se stahuje a britské jednotky se chystají na překvapivou ofenzivu, která by pro ně mohla znamenat významné zisky. Ve skutečnosti ale směřují do pasti.

Autenticitu příběhu dodává obsazení hlavních rolí herci, kteří nejsou ve filmu ještě tak známí, i když televizní diváci i mimo Británii je pravděpodobně zaznamenali: George MacKaye v dvoudílném dramatu The Outcast, Deana-Charlese Chapmana ve fantasy sáze Hra o trůny.

Při psaní scénáře, k němuž přizval Krysty Wilsonovou-Cairnsovou, vycházel prý Mendes z vyprávění svého dědečka. Jemu Zlatý glóbus také věnoval. „Do války narukoval ve věku sedmnácti let. Doufám, že na nás shlíží a že podobné události se už nikdy nestanou,“ přál si Mendes při přebírání ocenění. Glóbus obdržel i za režii. 

Dvouhodinové drama od režiséra posledních bondovek i oscarové Americké krásy, zvítězilo nad favorizovaným Irčanem Martina Scorseseho i dramatem Noaha Baumbacha Manželská historie, které do zlatého klání vstupovalo hned se šesti nominacemi. Spolu s nimi o glóbus  usilovalo také konverzační drama o Benediktu XVI. a Františkovi Dva papežové (režie Fernando Meirelles) a Joker Todda Phillipse.

Temný příběh o zrození slavného komiksového padoucha uspěl alespoň v kategorii nejlepšího herce, kdy si sošku převzal aktér hlavní role Joaquin Phoenix; kritici přitom tipovali výhru Adama Drivera (Manželská historie) nebo Antonia Banderase za roli stárnoucího režiséra ve španělském filmu Bolest a sláva, který natočil Pedro Almodóvar.

Nejlepší dramatickou herečkou se stala Renée Zellwegerová za roli v životopisném snímku Judy (režie Ruppert Goold) o osudech hvězdy americké populární kultury Judy Garlandové; Zellwegerová si tak za hlavní roli odnesla glóbus poprvé od roku 2003, kdy sošku převzala za svůj výkon v Chicagu – to ovšem v komediální a muzikálové kategorii.

Tenkrát v Hollywoodu. S Eltonem Johnem

V letošním roce tuto sekci bez překvapení opanoval film Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu, snímek si ocenění odnesl taky za scénář. „Měl jsem skvělé obsazení. Vzali to, co bylo na papíře, a přidali tam další, trochu jinou vrstvu. Takže vám chci moc poděkovat,“ vzkázal při přebírání sošky Tarantino hercům ve svém filmu.

Mimo jiné Bradu Pittovi, jemuž připadla cena za nejlepší vedlejší roli. Pitt tak proměnil  očekávání, která se nenaplnila u Leonarda DiCapria (v hlavní roli) a podle kritika Mikea Hogana, který píše pro britský The Guardian, si mohl „vyzkoušet“ i děkovnou řeč pro ceremoniál na Oscarech.

V kategorii muzikálového a komediálního herce zvítězil Taron Egerton za roli Eltona Johna ve zpěvákově životopisném muzikálu Rocketman – a tentýž film uspěl i v kategorii nejlepší filmové písně za Johnovu I'm Gonna Love Me Again.

Nejlepší herečkou v komedii byla vyhlášena newyorská herečka a rapperka Awkwafina v americko-čínském rodinném příběhu The Farewell, který vypráví o cestě čínských emigrantů žijících v USA za smrtelně nemocnou babičkou do země jejich původu.

Zlatý glóbus za nejlepší neanglicky mluvený film si odnesla černá komedie Parazit. Směs hrubého humoru, drásavého napětí a sociální kritiky natočil jihokorejský filmař Pon Džun-ho. Věnuje se tématu chudých lidí v Koreji a propasti mezi movitými a nemajetnými.

  • 1917 (premiéra 27. 2. 2020)
  • Joker (3. 10. 2019, recenze)
  • Judy (13. 2. 2020)
  • Tenkrát v Hollywoodu (15. 8. 2019)
  • Rocketman (30. 5. 2019, recenze)
  • Parazit (3. 10. 2019, recenze)

Ocenění pro Černobyl i The Crown

Nejlepším dramatickým televizním seriálem se stal Boj o moc (The Succession) o zápase v rodině mediálních magnátů, v komediálním žánru bodovala Potvora (The Fleabag) z dílny BBC. Uspěla také oceňovaná minisérie Černobyl o havárii v jaderné elektrárně a za nejlepší výkon ve vedlejší roli v tomuto seriálu odnesl ocenění také Stellan Skarsgard.

Jako zdárná se pak jeví i výměna tváře královny Alžběty II. v nové sérii výpravného historického seriálu The Crown; za výkon v roli vladařky sošku získala i Olivia Colmanová, která se na britský panovnický dvůr podívala už ve filmu Favoritka.

Rozhodující jsou dovednosti, ne gender

Nominace na letošní Zlaté glóby si vysloužily od některých kritiku, že je na seznamu málo žen. Například na cenu za nejlepšího režiséra či filmový scénář nebyla nominována ani jedna. Lorenzo Soria, prezident Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA), která ceny uděluje, kritiku odmítal. „Nevybíráme genderově, ale podle filmů a dovedností,“ řekl týdeníku Variety.