Menu podle UNESCO: joumou, pizza, perník a saké 9. 12. 2024 Aktualizováno 9. 12. 2024 | Zdroj: ČTK, UNESCO
Na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO přibylo saké. Tradiční japonský nápoj rozšířil už poměrně bohaté menu, které by se z dosud zapsaného jídla a pití z celého světa dalo sestavit.
„Japonci považují saké za božský dar a nápoj nesmí chybět při žádné společenské a kulturní události,“ přivítal zápis saké na seznam japonský velvyslanec při UNESCO Takehiro Kano. Japonští diplomaté doufají, že zařazení nápoje s téměř tisíciletou tradicí na seznam zvýší jeho popularitu u mladých Japonců, kteří spíše preferují dovážené víno nebo domácí pivo a whisky
Na seznamu se najde hned několik různých druhů placek a pečiva. Třeba nekynutý tenký chléb lavaš pečou v Arménii ani ne minutu připlácnutý na stěnách hliněné pece. Hraje i rituální roli – na svatbách se pokládá na ramena novomanželů, aby jim přinesl plodnost a blahobyt
Při snídani v Libanonu na stole nechybí manakiš (Al-Man'ouché), placka posypaná směsí tymiánu, sumaku, sezamových semínek a soli a potřená olivovým olejem
Položkou na seznamu UNESCO je i francouzská bageta
Pizzaiuolo. Asi nejznámější „placku“ dostalo mezi nehmotné dědictví umění neapolských pizzařů. Podle UNESCO je pizza víc než jen jídlo, protože „podporuje společenská setkání a mezigenerační výměnu“, když si mistři a učni předávají pizzové know-how
Ceviche. Tradiční peruánskou kuchyni reprezentuje pokrm připravovaný ze syrových ryb naložených v citronu, ochucených chilli papričkou a solí a doplněný dalšími místními ingrediencemi. Zajít na ceviche se dá do některé ze specializovaných restaurací, takzvaných cevicherías, spojený je i s oslavami svátku svatého Petra, patrona rybářů
Polévka joumou. Tradiční haitská polévka se připravuje z dýně, plantainů (zeleninových banánů), masa a těstovin. Když bylo Haiti kolonizováno Francií, zotročení obyvatelé dýni pěstovali, ale polévka joumou – což je v kreolštině výraz pro dýni – přišla jen na stůl otrokářů. Porobení Haiťané si ji vychutnali až po získání nezávislosti na Francii 1. ledna 1804. Na toto výročí se také často konzumuje
Kimčchi. Fermentovaná zelenina se objevuje na seznamu dokonce dvakrát – jednak jako tradice Jižní, ale také Severní Koreje. V obou zemích má nespočet variant podle výběru kvašené zeleniny a koření, případně i třeba doplnění mořskými plody. Příprava se řídí navíc ročním obdobím. Podle UNESCO je kimčchi připomínkou, že lidé musí žít v souladu s přírodou
Ceebu jën. Z afrického jídelníčku patří do nehmotného dědictví UNESCO pokrm pocházející od rybářů na ostrově Saint-Louis v Senegalu. Ceebu jën se vaří z ryb, rýže, mušlí a sezonní zeleniny, jako je cibule, chilli papričky, zelí, okra či maniok. Výběr ryb a zeleniny se řídí významem události nebo hosta, pro které se ceebu jën připravuje. Často se jí rukama a při dodržení specifických zvyklostí, například je zakázáno sedět se zdviženým kolenem nebo trousit zrnka rýže
Středomořská a francouzská kuchyně se na seznam UNESCO dostaly jako dva samostatné pojmy. Středomořská strava zahrnuje všemožné dovednosti, znalosti a symboly spojené s celým procesem od pole či moře po stůl. Základem jsou čerstvá zelenina, olivový olej a v přímoří ryby. Francouzská gastronomie zaujala uměním „užívat si dobrého jídla a pití“ počínaje aperitivem, pokračuje nejméně čtyřmi chody a konče likérem
Hawker centra. V Singapuru doporučuje UNESCO zajít do „komunitních jídelen“, které jsou součástí tamní kulinářské tradice. Spousta street food stánků na jednom místě je stejně multikulturní jako samo město – nabízí čínskou, malajskou i indickou kuchyni a jejich vzájemné ovlivňování
Perníky. Dezert na UNESCO menu obstará případně perník z oblasti severního Chorvatska. Perníkářské řemeslo má kořeny ve středověku, kdy se do země dostalo z evropských klášterů. Recept není složitý – stačí mouka, cukr, voda, jedlá soda a příslušné koření. Při zdobení je ale třeba rychlost a zručnost
U kávy a čaje zařazených na seznam UNESCO se zdůrazňují staletí udržované techniky přípravy, rituály nalévání a role těchto nápojů v pohostinnosti a komunitě. Patří sem čínská čajová kultura, arabská káva i turecká káva, z jejíchž usazenin se navíc věští osud. Nehmotným dědictvím jsou rovněž znalosti a postupy související s pěstováním kávových zrn Khawlani v Saúdské Arábii
Alkohol. Kdo by hledal s doporučením UNESCO kapku alkoholu, má na výběr mezi belgickým pivem, kubánským rumem a srbskou slivovicí