TÉMA

Slivovice

Menu podle UNESCO: joumou, pizza, perník a saké

Na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO přibylo saké. Tradiční japonský nápoj rozšířil už poměrně bohaté menu, které by se z dosud zapsaného jídla a pití z celého světa dalo sestavit.
9. 12. 2024Aktualizováno9. 12. 2024|

Pálenice na Moravě už jedou naplno. Švestek či jablek se urodilo třikrát více než loni

Pálenice na jihu a východě Moravy jedou v těchto dnech na plný výkon. Letos si na nedostatek ovoce stěžovat nemohou, švestek, jablek i hrušek se totiž urodilo až třikrát více než loni. Pokud ale jde o letní ovoce, tak toho zpracovávají jen minimum, například meruněk se kvůli jarním mrazům urodilo méně. Některé moravské pálenice však stále sezonu nezahájily, chybí jim totiž pracovníci.
15. 10. 2020|

Nacisté prodávali pálenku s jeho jménem, sám zatím trpěl v koncentračním táboře. Před 75 lety zmizel Rudolf Jelínek

Švestky. S Vizovickem jsou spojené stejně nesmazatelně jako jméno Jelínek. Rodina lihovarníků dokázala jednoduchý proces kvašení a pálení ovoce svou zručností a obchodním talentem proslavit po celém světě. Osud vizovické rodiny židovských podnikatelů se ale rozvíjel v československém 20. století a tragičnost historických událostí ji tak postihla v nevídané míře. Poslední záznam o životě Rudolfa Jelínka pochází z 29. září 1944, dne jeho transportu do Osvětimi. Z vyhlazovacího tábora se už nevrátil.
29. 9. 2019|
Načítání...