V Česku stoupla loni produkce hovězího a drůbežího masa, u vepřového klesla

Produkce masa loni v Česku stoupla o 0,8 procenta na 450 774 tun. Mírně stoupla výroba hovězího a drůbežího. V případě vepřového, které představuje téměř polovinu veškeré produkce masa, nepatrně klesla. Nákup mléka se znovu zvýšil, tentokrát o 1,3 procenta na 2,993 miliardy litrů. Vyplývá to údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Jatka loni porazila 238 800 kusů skotu, což je o procento více než v předchozím roce. Vyrobeno bylo 72 892 tun hovězího, meziročně o 1,8 procenta více. „Tohoto mírného meziročního navýšení výroby hovězího masa bylo dosaženo i přes klesající počty zvířat ve výkrmu, a to v důsledku sníženého vývozu a zvýšeného dovozu zvířat určených k porážce,“ uvedli statistici.

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se snížily o 2,7 procenta. Dovoz hovězího masa se zvýšil o 6,8 procenta na 40 640 tun a vývoz stoupl o 10,3 procenta na 12 725 tun. Podle statistiků se schodek meziročně mírně prohloubil. Dovezené maso pocházelo především z Nizozemska, Německa, Polska a Irska, vývozy směřovaly hlavně na Slovensko, ale také do Nizozemska a Polska.

Loňská produkce vepřového masa klesla o 0,6 procenta na 209 604 tun, počet poražených prasat klesl o 0,4 procenta na 2,301 milionu prasat. Ceny jatečných prasat stouply o 16,6 procenta. „Změny na mezinárodním trhu s vepřovým masem odráží i výsledky našich loňských statistik. Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat od dubna výrazně rostly.

Zatímco v prvním čtvrtletí byla cena prasat necelých 35 korun za kilogram jatečné hmotnosti, ve čtvrtém čtvrtletí to bylo již téměř 46,50,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková. Do Česka bylo loni dovezeno 270 204 tun vepřového masa, meziročně o tři procenta méně, pocházelo hlavně z Německa, Španělska a také z Polska a Belgie. Vývoz činil 28 147 tun, což byl nárůst o 0,6 procenta, většina mířila na Slovensko.

Produkce drůbežího masa vzrostla o 2,3 procenta na 168 044 tun. Průměrná cena zemědělských výrobců jatečných kuřat byla loni o 0,7 procenta vyšší než v předcházejícím roce. Dovoz drůbežího masa, nejvíce z Polska, ale také z Maďarska klesl o 5,6 procenta na 108 995 tun a vývoz, hlavně na Slovensko, do Německa a Rakouska, se snížil o 18,4 procenta na 18 445 tun.

Průměrná cena zemědělských výrobců mléka dosáhla 8,85 koruny za litr, meziročně stoupla o 2,7 procenta. Dovoz se navýšil o 1,9 procenta na 263 024 tun, kdežto vývoz klesl o 2,5 procenta na 1,077 183 tun.

„Největší podíl na zvýšeném dovozu měly sýry, tvaroh a syrovátka. Na straně vývozu došlo k poklesu všech mléčných komodit kromě syrovátky. Na obchodu s mlékem a mléčnými výrobky se nejvíce podílelo Německo a Slovensko v obou směrech, na dovozu také Polsko a vývozu Itálie,“ sdělil ČSÚ.

Problémem českého zemědělství zůstala i loni poměrně nízká přidaná hodnota domácí produkce, konsatuje hlavní analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Právě ta pak prohlubuje schodek agrárního zahraničního obchodu. Tuzemské zemědělství nicméně podle něho loni celkově, i při zahrnutí rostlinné výroby, vykázalo solidní výsledek své celkové produkce, a to zejména vzhledem k nepříznivým podmínkám, které loni panovaly.

„Klimatické podmínky byly sice příznivější než předloni, ale přesto sucho, mrazy a další neblahé situační vlivy představovaly zásadní výzvu z hlediska tuzemských zemědělců,“ míní Kovanda.

Z nákladových položek zemědělce trápí zejména vzestup mzdových nákladů, nájemného z budov a pozemků, navýšení pachtů a růst cen osiv a hnojiv. Zemědělci obecně čelí a čelit budou růstu cen energií v čele s elektřinou. „To vše se v letošním roce projeví růstem cen potravin pro domácnosti až o dvacet procent, některé z položek zdraží jen nepatrně, takzvaně o inflaci,“ říká Kovanda.

Cenové tlaky by letos měly z důvodu relativně dobré sklizně podle něho ale polevit oproti loňskému roku u brambor, naopak zesílí u masa, zejména vepřového, míní Kovanda. Klíčovou výzvou českému zemědělství a veterinární správě je podle něho zamezení zavlečení zmíněné epidemie afrického moru prasat do Česka. „Vepřové maso v Česku může v jejím důsledku letos zdražit až o dalších dvacet procent, v podobném rozsahu přitom zdražovalo už loni,“ dodává.