Třinecké železárny čeká těžký rok. Podnik si stěžuje hlavně na nízkou prodejní cenu oceli

Třinecké železárny loni mírně snížily objem výroby, meziročně o 83 tisíc tun na zhruba dva a půl milionu tun oceli. Podle vedení podniku byl důvodem pokles poptávky a tlak na snížení cen výrobků, kvůli čemuž železárny redukovaly i investice. Podnik chce letos navýšit objem produkce na 2,637 milionu tun oceli, investice ale budou oproti původním plánům nižší. Za loňský rok vykáží Třinecké železárny zisk, i ten však bude nižší než v roce 2018, kdy činil 3,33 miliardy korun.

„Investice jsme loni snížili o více než půl miliardy. Proinvestovali jsme nakonec 2,3 miliardy korun,“ řekl generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek . Letos hodlá podnik investovat 1,4 miliardy korun, výrazně méně, než měl v plánu.

Podle ředitele bude rok 2020 velmi obtížný. I když podnik počítá s vyšší výrobou surové oceli než v minulém roce, současný odhad ekonomického výsledku zejména s ohledem na prodejní ceny na trhu údajně není příznivý.  

Důvodem snížení výroby byl podle Czudka pokles poptávky. Nejistotu pak zvyšují i vysoké ceny základních surovin jako ruda a uhlí i obchodní válka USA s Čínou. Hutní firmy v Evropě navíc zvyšují své náklady i kvůli ekologickým závazkům. To jim ale údajně snižuje konkurenceschopnost vůči zemím jako Čína, která taková ekologická omezení nemá. 

Czudek: Ceny oceli jsou tristní

„První kvartál se jeví, že se v oblasti objemu lehce zlepšuje. V cenové olbasti zatím změnu nevidíme ani trochu, což je pro nás docela tristní. Naopak se výrazným způsobem zvyšují ceny vstupů,“ řekl Czudek.

V případě, že by cena vstupních surovin zůstala na nynější výši, Třinecké železárny by podle ředitele musely výrazně škrtat v plánovaných investicích podniku. Některé investice posouvá už teď. „Nejednalo se ale v žádném případě o investice, které by měly nějaký dopad do ekologických záležitostí, třeba snižování hluku, protože to si bereme jako absolutní priority,“ řekl.

Investice, které navýší výrobu

Největší investicí, kterou železárny letos zahájí, bude stavba nové loupací linky za 715 milionů korun. Firma díky ní navýší kapacitu výroby loupaných tyčí, o které je na trhu velký zájem.

„Další z investic, které bychom v letošním roce rádi zahájili, je ohřívač větru číslo 62. Je to zařízení pro přípravu vysokopecního větru o teplotě 1250 stupňů Celsia pro provoz vysoké pece číslo 6,“ řekl investiční ředitel podniku Radek Olszar.

Firma ohřívače větru postupně opravuje, aby mohla agregát provozovat i po roce 2030. Ohřívač větru přijde na 290 milionů korun.

Železárny také dokončí novou zušlechťovací linku č. 2 za 260 milionů korun. „V prvním kvartálu bychom na této nové lince měli zahájit výrobu a navýšíme výrobu o 22 kilotun. V současné době děláme zhruba 20 kilotun, ale požadavky jsou takové, že chceme navýšit výrobu tohoto materiálu o sto procent,“ sdělil Olszar. 

Původně jedna pec, dnes moderní areál. Třinecké železárny slaví 180 let (zdroj: ČT24)