Růst průmyslové výroby v březnu zrychlil. Klesla naopak stavební výroba

Události: Průmysl a stavebnictví (zdroj: ČT24)

Průmyslová výroba v České republice v březnu meziročně stoupla o 2,2 procenta po únorovém růstu o dvě procenta. Výsledek nejvíce ovlivnil automobilový průmysl, jehož produkce byla proti loňskému březnu o dvě pětiny vyšší. Také zahraniční obchod Česka skončil v březnu v přebytku, vývoz byl vyšší než dovoz o 15,9 miliardy korun. Meziročně je výsledek lepší o 28,1 miliardy korun. Naopak zrychlil pokles stavební výroby na šest procent z únorových 4,3 procenta. Nižší byla produkce v pozemním i inženýrském stavitelství.

„Meziroční růst produkce nejvýznamněji ovlivnila výroba motorových vozidel, kde se produkce zvýšila meziročně o 42 procent a meziměsíčně o více než desetinu. Vedle vlivu nižší srovnávací základny se v tomto odvětví projevilo i zlepšení dodávek komponentů,“ uvedl ředitel odboru zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.  

Výroba v dalších odvětvích byla proti loňskému březnu většinou nižší. Podle Matějky nejvyšší záporný příspěvek k vývoji průmyslu zaznamenala výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla, kde se zčásti projevila loňská vyšší základna ovlivněná zvýšenou produkcí uhelných elektráren. Meziročně byla březnová výroba v tomto odvětví nižší zhruba o pětinu. Podobně opět klesla i výroba ostatních nekovových minerálních výrobků, produkce v chemickém průmyslu, hutnictví a slévárenství nebo v těžbě a dobývání.

Růst v automobilovém průmyslu těžil ze stále dlouhých pořadníků zájemců o auto i z celkového zlepšení v dodavatelských řetězcích, hlavním důvodem byla ovšem nízká základna loňského prvního čtvrtletí, upozornil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Tento faktor podle něj záhy přestane výrobu aut podporovat. „Pokud v mezidobí nepřijde pozitivní impulz do dalších odvětví, lze čekat v průmyslové výrobě ztrátu dynamiky, případně i celkový pokles,“ dodal.

Poprvé od podzimu 2021 se podle statistiků meziročně snížila v průmyslu hodnota nových zakázek, v porovnání s loňským březnem byla nižší o 1,7 procenta. Tuzemské zakázky sice stouply o 5,6 procenta, ale ze zahraničí klesly o pět procent. „Meziměsíčně klesla hodnota nově uzavřených průmyslových zakázek již šestý měsíc v řadě,“ doplnila vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Zahraničnímu obchodu pomohl vývoz aut

Zahraničnímu obchodu pomohl nárůst vývozu aut. „Meziroční růst vývozu byl i v březnu vyšší než u dovozu, obchodní bilance tak skončila již třetí měsíc za sebou v kladných číslech. Přispěl k tomu nejen meziroční nárůst vývozu motorových vozidel a jejich dílů přibližně o 37 procent, ale i meziročně nižší hodnota dovozu ropy a zemního plynu o více než čtyřiačtyřicet procent,“ uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Meziročně vzrostl vývoz o 7,7 procenta na 416,8 miliardy korun, dovoz o 0,4 procenta na 400,9 miliardy korun. Březen 2023 měl stejný počet pracovních dní jako březen 2022. Meziměsíčně se po sezonním očištění snížil vývoz o 0,3 procenta a dovoz o 0,6 procenta.

Přebytek obchodu s motorovými vozidly byl meziročně vyšší o 18,9 miliardy korun. Schodek obchodu s ropou a zemním plynem se vlivem nižších cen na světových trzích zmenšil o 10,8 miliardy korun. „Kladné saldo obchodu se stroji a zařízeními vzrostlo o 3,3 miliardy korun a o stejnou částku byl menší deficit obchodu se základními kovy,“ uvedl ČSÚ. Nepříznivý vliv měla horší bilance obchodu s elektřinou o 6,3 miliardy, ostatních dopravních prostředků o 2,5 miliardy a elektrických zařízení o 1,9 miliardy korun. 

Klesla stavební výroba

Klesla naopak stavební výroba v Česku. Nižší byla produkce v pozemním i inženýrském stavitelství. V pozemním, což je stavba bytových i nebytových budov, klesla o 4,1 procenta a v inženýrském, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, se snížila o dvanáct procent. Meziměsíční pokles ve stavebnictví činil 0,9 procenta. „Zatímco meziměsíční pokles šel plně za pozemním stavitelstvím a inženýrské stavby rostly, k meziročnímu poklesu přispěly oba segmenty stejnou měrou,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Stavební úřady vydaly v březnu 6805 stavebních povolení, což je oproti loňskému březnu o 13,3 procenta méně. Orientační hodnota povolených staveb klesla o 6,3 procenta na 44,1 miliardy korun. 

Počet zahájených bytů se v březnu meziročně snížil o jednadvacet procent na 3306 bytů a dokončených bytů bylo 2549 bytů. „Počet dokončených bytů meziročně klesl o 22,7 procenta zčásti vlivem vyšší srovnávací základny z loňského března. Rodinné i bytové domy klesaly podobným tempem a celkový pokles tlumily nástavby zejména bytových domů,“ doplnil Matějka.  

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček upozorňuje také na problém drahých úvěrů. „Kvůli vysokým úrokovým sazbám se výrazně snížil zájem lidí o hypoteční úvěry. To vede k nízké poptávce po nákupu nemovitostí. Na realitním trhu dochází k poklesu cen, přesto jsou ceny nemovitostí vůči příjmům českých domácností velmi vysoké. Dostáváme se tak do situace, kdy je vlastnické bydlení špatně dostupné i pro střední třídu,“ upozornil.