Restaurací je v Česku moc, špatné ať klidně zkrachují. Slova odboráře Dufka vzbudila odpor

7 minut
168 hodin: Kontroverzní výroky odboráře Dufka
Zdroj: ČT24

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek v televizi CNN Prima News prohlásil, že hospod a restaurací je v Česku moc a že trhu prospěje, když ty špatné kvůli koronaviru zkrachují. Lidem ze stravovacích služeb doporučil hledat práci v průmyslu. Restauratéři a hoteliéři se ohradili, nad výtkami pochybují i ekonomové, Dufek ale na svých slovech podle zjištění 168 hodin trvá.

„Všichni zvonili klíči, všichni by chtěli tržní hospodářství, ale když nastane problém, tak to nechtějí akceptovat. Je mi líto. Myslím si, že ty dobrý vydrží a špatný prostě skončí,“ komentoval předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek současnou situaci na trhu zasaženém pandemií.

Konkrétně stravovacích podniků je podle něj beztak moc. „Nechápu, proč by tady mělo být čtyřicet tisíc restaurací,“ pokračoval. S tím nesouhlasí prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. „U nás je restaurací tolik, kolik vyžaduje poptávka na trhu. To znamená, že existovaly díky tomu, že do nich chodili hosté,“ reaguje.

V problémech se kvůli covidu ocitly i prestižní pražské restaurace. „I lidé, kteří svoji práci umí skvěle, se dostali do situace, kdy nemají co dělat, protože jim to neumožňuje situace a nemá to nic společného s konkurenčním prostředím. Je to prostě zoufalá situace,“ říká šéfkuchař restaurace La Degustation Oldřich Sahajdák.

Restaurace a hospody vláda kvůli pandemii zcela zavřela před měsícem. Prodávat mohou jen přes okénko na ulici a nebo rozvozem. „Předpokládáme, že celková ztráta gastronomie bude zhruba 40 miliard korun, ztráta, kterou nikdo z těch gastronomů nezpůsobil,“ uvádí Václav Stárek.

Odborář Dufek nicméně zánik některých restaurací vnímá pozitivně jako očistu. „Přirozený očistný proces v tržní ekonomice funguje tak, že jsou firmy vystaveny tlaku konkurence vůči sobě navzájem. Teď si ale nekonkurují jedna druhé. Teď bojují všechny proti společnému nepříteli, kterého těžko můžou porazit, protože je to dáno nařízením vlády,“ vysvětluje hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Pracovníci v gastronomickém oboru se teď snaží výpadek příjmů přežít a hledají práci jinde. Berou i jednorázové brigády s výplatou na ruku. „Aktuálně sledujeme velký úprk lidí z gastronomických oborů do jiných odvětví. Je to dáno tím, že provozy jsou zavřené nebo omezené, lidé přišli o práci a hledají uplatnění v jiném oboru,“ říká Radovan Hypš z pracovního portálu JenPráce.cz.

Dělejte svářeče

Odborář Dufek lidem radí, ať se stanou například svářeči – a upozorňuje na nenasycenou poptávku v jiných sektorech. „Firmy potřebují montážní pracovníky, firmy potřebují řidiče. Podívejte se, jak obrovsky roste boom, řeknu u supermarketů, a tam neustále poptávají řidiče,“ vyjádřil se.

„Existuje trh práce a lidé se přeskupovat budou. Je ale velmi složité si představit, že se kvalifikovaný kuchař, který se věnuje gastronomii dvacet let, začne přeučovat na svářeče jenom proto, že momentálně na dva až tři měsíce nemá práci,“ reaguje Stárek z asociace hotelů a restaurací.

Dále předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek zmiňuje uplatnění v zemědělství nebo sezónní práce. „Je určitá část pracovních míst, která jsou málo honorovaná, nejsou kvalitní, můžou si vybrat, jestli půjdou na úřad práce, podotýkám hlavně proto, aby neměli dluhy, tak můžou poptávat tyto pracovní místa.“

Slova vnímá jako problematická i ekonom Marek. „Pokud se někdo učil na číšníka či na kuchaře, a restaurace, kde pracuje, se dostala do problémů ne jeho vinou, tak nutit ho k rekvalifikaci na nějaký obor, i když v tom svém pracuje třeba desítky let, je trochu náročné. Myslím si, že tento výrok není úplně domyšlený,“ reaguje.

Oběd za 160 korun je zlodějina

Bohumír Dufek je k českým gastronomickým zařízením poměrně kritický. Výhrady má například k cenám. „Nezlobte se na mě, dneska když se podíváte, oběd za 160 korun je nehorázná zlodějina. Takový oběd by podle mě měl stát do stovky,“ popisoval v rozhovoru.

S tím nesouhlasí Václav Stárek. „Je třeba říct, že máme prakticky jedny z nejlevnějších restaurací v celé Evropě, a zatímco všechny ostatní produkty jako suroviny šly za posledních deset let prudce nahoru, ceny v restauracích se nijak zásadně nezměnily. Stále patříme mezi ty levnější oblasti,“ myslí si Stárek.

Ekonom David Marek by nechal celou situaci vyřešit nabídku a poptávku. „Centrálně plánovanou komisi jsme tu už jednou měli, věděli jsme, že banány mají stát tolik a tolik, ale zase ty banány kvůli tomu nebyly,“ uvádí.

Přeprodávání z flašky do půllitru

Odboráři Dufkovi vadí i část provozoven jako takových. „To, že někomu jenom nalejete, řeknu přeprodáte z jedné flašky do půllitru, tak to není podle mě ten správný způsob podnikání,“ říká Dufek.

„Kde je poptávka, tam je i nabídka. Pokud čeští chlapi chtějí po práci do hospody na pivo, tak proč nedovolit někomu, aby v tomto odvětví podnikal? Aby si mohl otevřít restauraci, kde bude dominantní prodej piva, protože ta poptávka existuje?“ ptá se ekonom Marek.

Za výroky, ať hospody zkrachují, že jich je stejně moc a že trh díky tomu projde očistným procesem, si odborář Bohumír Dufek stojí dál. „Použil bych jiný slovosled, ale jinak ten systém, o kterým jsem mluvil, že ten proces, který tady bude, bude velice tvrdý, na tom trvám,“ vysvětluje odborář.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula Dufka za jeho slova kritizuje. „Je to zbytečně urážlivé vůči lidem, jichž se to bezprostředně týká. Myslím si, že omluva je to nejmenší, co by se v tomto mělo odehrát,“ reaguje.

„Vy chcete ode mě slyšet, že se tady budu kát, nebudu se kát.  Trvám si na tom a nebudu to měnit,“ říká Bohumír Dufek.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Většina kontrolovaných e-shopů porušila zákon, zjistila inspekce

U většiny e-shopů kontrolovaných v prvním čtvrtletí letošního roku zjistila Česká obchodní inspekce (ČOI) porušení zákona. Ze 174 kontrol jich s pochybením bylo 87 procent, v loňském prvním čtvrtletí šlo o 79 procent kontrol z 223, informovala inspekce.
12:00Aktualizovánopřed 33 mminutami

K blackoutu ve Španělsku přispělo i nevhodné chování provozovatele sítě, tvrdí ministryně

Celostátní výpadek elektrické sítě, který zasáhl Španělsko 28. dubna, měl více příčin, přispělo k němu ale nevhodné počínání provozovatele sítě Red Eléctrica a některých elektráren. Při prezentaci vládní analýzy okolností výpadku to řekla ministryně zodpovědná za energetiku Sara Aagesenová. Výpadek podle ní vyvolalo přepětí, na které síť nebyla schopná reagovat. Ministerstvo vedené Aagesenovou předloží v krátké době opatření, která mají posílit schopnost španělské sítě se s podobnými výkyvy v napětí vyrovnávat.
17. 6. 2025

Krize IPB vyvrcholila před čtvrt stoletím razií

Fronty před pobočkami, klienti hromadně vybírající vklady, ale také útvar rychlého nasazení a nucená správa. Krize v krachující Investiční a poštovní bance vrcholila před 25 lety – 16. června 2000. Lidé na prosakující informace o její špatné kondici reagovali rychle a pár dní po prvních výběrech do banky přišlo ozbrojené policejní komando. Potíže přitom trvaly už dlouho a pomoci měla japonská investiční skupina Nomura. Třetí největší peněžní ústav v zemi ale nakonec po letech sporů a arbitráží za jednu korunu převzala ČSOB.
16. 6. 2025

Na dani z nemovitosti se zatím vybralo 15,5 miliardy

Majitelé nemovitostí zatím letos zaplatili na dani z jejich vlastnictví 15,48 miliardy korun, tedy o 187 milionů více než v loňském roce. Jedná se zhruba o dvě třetiny částky očekávané za celý rok. Sedm a půl miliardy mají majitelé poslat do začátku prosince. Daň vybírá stát, výnos ale putuje obcím.
15. 6. 2025

Ropa po izraelském útoku prudce zdražuje, evropské i americké akcie oslabily

Ceny ropy prudce vzrostly po zprávě o izraelském útoku na Írán. Severomořská ropa Brent si kolem 7:30 SELČ připisovala téměř osm procent a pohybovala se blízko 75 dolarů za barel. Během noci na pátek se vyšplhala až na 78,50 dolaru za barel, tedy na nejvyšší úroveň od 27. ledna. Evropské akcie uzavřely obchodování poklesem. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 ztratil 0,89 procenta na 544,94 bodu. Prudce oslabily také americké akcie.
13. 6. 2025Aktualizováno13. 6. 2025

V novém řádu světa musíme mít silný hlas, říká šéfka Evropské investiční banky

V současnosti se tvoří nové světové uspořádání a je potřeba, aby se na jeho vzniku podílel silný evropský hlas, míní ekonomka a ředitelka Evropské investiční banky Nadia Calviñová. Do funkce nastoupila v lednu 2025 a mezi jejími prioritami byla podpora evropské obrany, do které zahrnuje i investice do kritické infrastruktury nebo do ubytování. Barbora Maxová vedla s Calviñovou rozhovor na bezpečnostní konferenci Globsec.
13. 6. 2025

Outfity z Reeboku za pár korun zřejmě nebudou, firma ruší objednávky

Americká oděvní firma Reebok během víkendu na svém e-shopu omylem nabízela produkty za velmi nízké ceny. Lidé tak ve velkém nakupovali i desítky položek sportovního zboží za pár korun. Sortiment ale společnost velmi pravděpodobně nedodá, objednávky začala rušit.
10. 6. 2025

Špinavý byznys agentur práce je propojený, zjistili Reportéři ČT

V Česku funguje „novodobé otroctví“, kdy pochybné agentury zaměstnávají lidi načerno a bez jistoty výplaty, zjistili na jaře Reportéři +. Zmiňované agentury na reportáž rychle zareagovaly a změny nastaly i ve firmě, která jejich služby využívala. Nové důkazy o nelegálních praktikách a pavučině špinavého byznysu shromáždila reportérka Barbora Loudová.
10. 6. 2025
Načítání...