Opozice se chce ptát na financování druhého nového bloku pro Dukovany

Události: Dostavba Dukovan (zdroj: ČT24)

ČEZ tento týden zahájil debatu s jihokorejskou společností KHNP o stavbě dvou jaderných reaktorů v Dukovanech. Finální znění smlouvy by mělo být hotové v prvních měsících příštího roku. České firmy by se na zakázce mohly podílet zhruba z šedesáti procent. Opozice se chce ptát zejména na financování druhého bloku. Právě to má navrhnout pracovní skupina ministerstva financí, průmyslu a společnosti ČEZ do konce roku.

Zástupci vítězné KHNP se ve středu sešli s představiteli vlády i společností ČEZ. „Zúčastnil se i korejský ministr hospodářství, který s sebou přivezl deklaraci čtrnácti korejských zaměstnavatelských nebo průmyslových svazů, které vyjádřily připravenost na daleko užší spolupráci,“ přiblížil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Výkonný ředitel KHNP Jooho Whang podotkl, že předmětem jednání do podepsání smlouvy bude především to, jak zajistit poptávanou míru zapojení českých firem.

Aktuální průběh jednání odmítla společnost ČEZ komentovat. V následujících měsících chce s vybraným uchazečem vyjasňovat parametry smlouvy. Ta by měla být uzavřená v březnu příštího roku.

Možnost mimořádné schůze

Podle kabinetu by měl jeden blok vyjít na zhruba 200 miliard korun. Zatímco pro první reaktor vláda financování připravené má, u druhého zatím jasné není. I když opoziční poslanci rozhodnutí v tendru uvítali, zazněly právě i některé výhrady, co se týče financování. Téma chtějí otevřít na jednání některých výborů, nevyloučili ani mimořádnou schůzi sněmovny.

„Chceme vědět model financování. Ať vláda dostane odvahu a řekne, jak se to bude financovat, co to bude znamenat pro státní rozpočet,“ uvedla místopředsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Alena Schillerová (ANO). „Byl vybrán vítěz, takže by mělo být jasné i financování. Financování za pochodu považujeme za exces této vlády,“ prohlásil další místopředseda výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Podle šéfa resortu financí Zbyňka Stanjury (ODS) není problém na výboru otázku detailněji diskutovat. „V tuto chvíli můžeme představit jednotlivé finanční nástroje, ale dokud vláda nerozhodne, těžko můžeme říct: bude to takhle,“ dodal.

Vláda i ČEZ přiznávají, že stejný model financování jako u prvního bloku nepůjde použít pro druhý reaktor. I proto někteří analytici mluví o zestátnění části ČEZu. S financováním jaderné výstavby by zároveň mohly pomoct i korejské státní instituce – slibují výhodné podmínky. Detaily ale nejsou známé.