„Nemáme času nazbyt,“ říká Špicar. Doufá v rychlé celoevropské řešení cen energií

UK: Evropský boj s vysokými cenami energií (zdroj: ČT24)

Zástupci unijních zemí v tomto týdnu podpořili dobrovolné společné nákupy plynu či mechanismus cenové korekce v případě mimořádného zdražení. Zastropování ceny plynu ale podmínili splněním několika podmínek. Premiér Petr Fiala (ODS) považuje závěry summitu za úspěch, od české opozice ale zní kritika a rozpačitý je i viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. O výsledcích jednání lídrů EU diskutovali hosté v pořadu Události, komentáře.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) s výsledky evropského summitu spokojený není. Premiér Fiala podle něj nepochopil, jaká pravidla v Unii platí. „Rozhodují velké země a tyto velké země si nenechaly vzít to, co si nechat vzít nechtěly,“ tvrdí. Německo podle Havlíčka zastropování cen plynu nepřipustí. Své pojetí solidarity v EU podle něj prokázalo tím, že oznámilo podporu své ekonomiky ve výši dvou set miliard eur.

Náměstek ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla s Havlíčkem nesouhlasí. „Soudržnost celé sedmadvacítky je vidět. Každý týden se daří schvalovat různá nařízení a je to vidět i na evropském trhu. Když se podíváme na ceny plynu, pohybovaly se i nad hranicí 350 euro za megawatthodinu a teď, k dnešnímu dni, byla zavírací cena na úrovni 66 eur za megawatthodinu,“ argumentuje.

Českému průmyslu dochází čas

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar vidí v závěrech summitu úspěch i rozpaky. Úspěšné podle něj je, že se o zastropování cen plynu a elektřiny začalo jednat. Evropská komise teď podle něj musí přijít s technickým řešením. Rozpaky naopak plynou z toho, že řešení ještě není u konce.

„My už opravdu nemáme času nazbyt. Především český průmysl a velké firmy jsou na tom velmi špatně. Některé musí propouštět, některé už se stěhují mimo Českou republiku, mimo Evropu,“ tvrdí Špicar. Z německého národního opatření podle něj mají firmy strach. Doufají totiž v celoevropské řešení. Pokud si budou státy pomáhat samy, tak podle něj Česko s „prázdnou kasou“ nemůže vyhrát.

Havlíček ale v evropskou solidaritu nevěří, ačkoli by si ji přál. Některé členské státy EU podle něj společné řešení nechtějí. Důležitá jsou proto ta národní. „Od dubna říkáme ministru průmyslu, aby se připravil dočasný rámec. Do konce srpna se neudělalo vůbec nic. Kdyby nelítaly hromy blesky, tak se dočasný rámec, což je podpora pro větší podniky, vůbec nepřipraví,“ myslí si.

Neděla liknavost vlády nepřipouští. „Dočasný krizový rámec byl schválen a v tomto týdnu byl dokonce upraven a doplněn na jednání vlády ve vztahu ke změnám, které byly nejen v zastropování cen energií, ale právě i ve vztahu ke změnám dočasného krizového rámce. Zároveň se podařilo s Evropskou komisí vyjednat další parametry,“ oponuje náměstek.