Čínský realitní trh churaví stále víc. Analytici čekají, zda Peking nasadí stimulanty

Události: Realitní krize v Číně (zdroj: ČT24)

Potíže čínského realitního trhu stále přitahují pozornost investorů i finančních trhů. Společnost Country Garden nedávno vykázala za první pololetí rekordní ztrátu a varovala, že by mohla mít problémy se splácením dluhů. Vysoké dluhy má i další přední firma China Evergrande Group.

Jeden z největších čínských developerů, společnost Country Garden, vykázal za první pololetí rekordní ztrátu 6,7 miliardy dolarů (148,3 miliardy korun). Realitní firma zároveň varovala, že by mohla mít problémy se splácením dluhů, informovala BBC.

„To, co se děje společnostem Country Garden a Zhongzhi, jsou příznaky většího problému, než je dominový efekt. Mají problém s přísunem peněz,“ řekl ekonom Natixisu Gary Ng. 

V centru krize čínského realitního sektoru se nachází silně zadlužená společnost China Evergrande Group. Když se nedávno její akcie vrátily na burzu v Hongkongu, tak se během prvního dne propadly až o 87 procent. 

Krize na čínském trhu s nemovitostmi se stále zhoršuje. Prodeje váznou, roste počet nedokončených projektů a hromadí se dluhy. Nákaza se rozšířila i na developery podporované státem, uvedla zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová. 

Příčina potíží podle ní nastala v roce 2020, kdy čínská vláda začala více regulovat trh s nemovitostmi. Reagovala tak na živelný vývoj v uplynulých dekádách, kdy se stavělo ve velkém množství a společnosti si napůjčovaly mnoho peněz. To je přivádělo do potíží a některé byty pak prodávaly nedokončené anebo jen ve stádiu projektů.  

Šámalová o potížích čínské ekonomiky (zdroj: ČT24)

Čínská vláda proto před třemi lety zpřísnila cestu developerů k půjčkám. Firmy tak začaly mít potíže s dotažením rozdělaných projektů i s půjčováním dalších peněz. V současné době se odhaduje, že existuje 65 až 80 milionů prázných bytů, uvedla Šámalová. „Týká se to desítek měst a stovek nedokončených projektů,“ doplnila. Některé stavby dokonce musely být zničeny, protože nebyly postaveny v dostatečné kvalitě. 

Zpravodajka upozornila, že realitní trh je důležitou součástí čínského hrubého domácího produktu. Spolu s navazujícími odvětvími činí jeho čtvrtinu. 

Úřady zmírnily některá pravidla

Prekérní situaci realitního trhu se proto snaží řešit rovněž čínská centrální vláda. A to i vzhledem k tomu, že ekonomika roste pomaleji, než je naplánováno. Koncem srpna proto Peking zmírnil některá pravidla pro nákup nemovitostí. Mimo jiné snížil stávající úrokové sazby hypoték pro ty, kteří si pořizují první bydlení, a v některých městech bude možné skládat nižší zálohy na bydlení.

Čínská centrální banka a kontrolní finanční úřad tak podle agentury Reuters chtějí oživit realitní trh. 

Nedostupné bydlení

Šanghaj je nejlidnatější čínské velkoměsto s 25 miliony obyvatel. Kupujícím prvního bydlení umožní výhodnější hypotéky. Stejně jako Peking a další města. Přesto se Číňané do nákupů nehrnou, uvádí Šámalová.

„Nemovitosti v Šanghaji jsou tak drahé, že nemůžeme o koupi ani přemýšlet,“ řekl například obyvatel města Chu Jang. Obyvatelka Li Jang říká, že nyní by byt nekupovala. „Popravdě, žádná opatření obyčejným lidem nepomohou, aby dosáhli na byt,“ soudí.   

Vláda ruší dřívější omezení. Z oficiálního prohlášení po pěti letech zmizel slogan „nemovitosti slouží k bydlení, nikoli ke spekulacím“. Nedůvěra lidí je ale vysoká. Mnozí splácejí hypotéky na byty, které nikdy neuvidí, nebo se nastěhovali do nedostavěných, dodává zpravodajka Šámalová.  

Dojde k výraznější změně politiky?

Analytici oslovení webem CNBC uvedli, že Číně se letos nemusí podařit splnit vytyčený cíl růstu ekonomiky o pět procent (byť je stále výrazně vyšší než „růst nerůst“ předních západních ekonomik), pokud hospodářství nepodpoří stimulačními opatřeními.

„Dlouhotrvající slabost ve výstavbě nemovitostí přispěje k tlakům na snižování zásob v průmyslu a sníží také spotřebitelskou poptávku,“ řekl pro CNBC například hlavní ekonom pro Čínu z investiční banky UBS Tchao Wang. Peking už přiznal ekonomické problémy a v polovině srpna naznačil, že chystá větší podporu ekonomiky. Čínská centrální banka již kupříkladu nečekaně snížila klíčové sazby.

Tyto kroky však potřebují čas, aby se projevily, a zatím nestačily k posílení důvěry trhu, píše CNBC. Důraznější změna politiky by mohla přijít ve čtvrtém čtvrtletí, kdy se očekává setkání na nejvyšší úrovni známé jako třetí plénum, uvedla hlavní ekonomka společnosti Oxford Economics Louise Loová.