Česko prodává pohledávku za uhelným projektem v Turecku

Česko prostřednictvím České exportní banky (ČEB) prodává zajištěnou pohledávku za společností Adularya, která vlastní hnědouhelnou elektrárnu Yunus Emre v Turecku, potvrdil mluvčí ČEB Jan Černý. Na nedokončeném tureckém projektu se podílely české firmy, turecká strana se ho několikrát neúspěšně pokusila prodat. Hodnota prodávané pohledávky je podle informací ČTK v miliardách korun.

„Nyní jsme zahájili fázi oslovování zájemců o účast ve výběrovém řízení. Podle očekávaného harmonogramu transakce by měly být nabídky vyhodnoceny v prvním čtvrtletí roku 2021,“ uvedl Černý.

Součástí prodeje pohledávky jsou podle něj i související práva. Prodej je organizován a koordinován ČEB a Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP).

Projekt, který zahrnuje nedokončenou hnědouhelnou elektrárnu Yunus Emre a sousední lignitový důl, byl jedním z důvodů, které přivedly k úpadku firmu Vítkovice Power Engineering, jež byla hlavním dodavatelem stavby. Uhlí údajně neodpovídá kvalitě, na jakou byly kotle elektrárny stavěny. Situaci navíc ztížila skutečnost, že po pokusu o puč v Turecku v roce 2016 holding Naksan, do kterého Adularya patří, skončil v rukou státu.