Česká ekonomika klesla ve třetím čtvrtletí meziročně o 0,7 procenta

Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí opět klesla. Meziročně se její hodnota snížila o sedm desetin procenta. Proti předchozímu čtvrtletí byl hrubý domácí produkt nižší o půl procenta. Na meziroční pokles měla vliv hlavně nižší spotřeba domácností a úbytek zásob. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

Meziroční pokles HDP ovlivnily zejména nižší výdaje na konečnou spotřebu domácností a úbytek zásob. Naopak pozitivně působily výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí, tvorba hrubého fixního kapitálu a zahraniční poptávka.

„Na straně poptávky byly ve třetím čtvrtletí hlavními faktory mezičtvrtletního poklesu HDP změna stavu zásob a zahraniční poptávka. Pozitivní příspěvek měly především výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. 

Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly mezičtvrtletně o 0,2 procenta a meziročně klesly o 0,4 procenta, z toho se výdaje na konečnou spotřebu domácností mezičtvrtletně snížily o 0,3 procenta a meziročně o 2,3 procenta. „Pokles nastal zejména u výdajů za nákup předmětů střednědobé a krátkodobé spotřeby. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí mezičtvrtletně vzrostly o 1,2 procenta a meziročně o 3,9 procenta,“ uvedli statistici.

Hrubá přidaná hodnota (HPH), tedy výsledek rozdílu mezi produkcí zboží a služeb a náklady na produkci, rovněž klesala. Meziročně to bylo o 0,1 procenta, mezičtvrtletně o 0,4 procenta. Na meziročním poklesu se nejvíce podílel průmysl, pozitivní vliv naopak měly informační a komunikační činnosti.

Saldo zahraničního obchodu se zbožím a službami dosáhlo v běžných cenách hodnoty 91,5 miliardy korun, bylo tak o 60,1 miliardy vyšší než ve stejném období předchozího roku. Vývoz klesl mezičtvrtletně reálně o 1,2 procenta. V meziročním srovnání klesl o 0,5 procenta, zejména vývozu pryžových a plastových výrobků a elektronických a optických přístrojů. Rostl export elektrických zařízení a motorových vozidel. Dovoz klesl mezičtvrtletně o 1,1 procenta a meziročně o 1,8 procenta.

Celková zaměstnanost klesla podle ČSÚ ve třetím kvartále v porovnání s předchozím čtvrtletím o 0,7 procenta, meziročně vzrostla o 0,4 procenta. Celkem bylo odpracováno o 0,7 procenta hodin méně než v předchozím čtvrtletí, meziročně odpracované hodiny klesly o 0,1 procenta.

Ekonomika se letos už nevyhne poklesu, shodují se analytici

Ekonomika se za celý letošní rok už nevyhne poklesu, když se hrubý domácí produkt sníží zhruba o půl procenta, hodnotí analytici. „Česká ekonomika v těch zásadních složkách poptávky slábne. Není tam až na spotřebu vlády vlastně jediný úplně pozitivní moment. Vidíme nejenom, a to jsme očekávali, že bude slabá zahraniční poptávka, exporty jdou poměrně výrazně dolů mezikvartálně, ale dolů jde opět sice lehce spotřeba domácností a dolů jdou také investice,“ popsal hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Studio ČT24: Ekonom Bureš o poklesu české ekonomiky ve 3. čtvrtletí (zdroj: ČT24)

„Vývoj HDP ve třetím čtvrtletí zaostal za původními odhady, které čekaly vesměs mezičtvrtletní stagnaci a mírnější meziroční propad ekonomiky. Zveřejněná struktura potvrzuje, že slábne zahraniční poptávka, ale i ta domácí kromě spotřeby vlády zůstává v útlumu,“ uvedl také hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek upozornil, že se výkon české ekonomiky ještě víc vzdálil úrovni před pandemií covidu-19, nyní je o 1,5 procenta nižší. „Propad hospodářství jasně ilustruje efekt vysoké inflace, která stále likviduje kupní sílu obyvatel a eroduje i jejich úspory. Spotřeba domácností je nyní o devět procent nižší než před covidem bez náznaku jakéhokoliv zlepšení,“ uvedl. „O nic více potěšivý není ani pohled na nabídkovou stranu ekonomiky. Velká odvětví na tom byla ve srovnání s předchozím kvartálem hůře, výjimkou je pouze finanční a realitní sektor,“ dodal Dufek.  

Útlum ekonomiky ve třetím čtvrtletí byl silnější, než předpokládala Česká národní banka (ČNB) ve své listopadové prognóze. ČNB čekala pokles HDP o 0,6 procenta. „Za očekáváním zůstaly hlavně tvorba investic a čistý vývoz,“ uvedl ředitel sekce měnové ČNB Petr Král. V posledním letošním kvartále centrální banka očekává hospodářskou stagnaci, příští rok přijde postupné oživení.

  • HDP je vyjádřením výkonu ekonomiky v určitém období, obvykle v průběhu čtvrtletí či celého roku. Jde o komplexní ukazatel, který říká, jaká hodnota zboží a služeb byla nově na území dané ekonomiky vytvořena a kdo dané zboží a služby nakupoval, případně jak významně se vyvážely do zahraničí. HDP se tak používá jako základní ukazatel stavu kondice ekonomiky, tedy zda ve sledovaném období rostla, případně jak rychle. Proto je mediální pozornost obvykle nejvíce soustředěna na meziroční či mezičtvrtletní vývoj (růst či naopak pokles) HDP, který je však počítán tak, aby nebyl zkreslen vývojem cen.