Brexit může být novou příležitostí pro české firmy, tvrdí ředitelka obchodní komory

Byznys ČT24: Odchod Británie z EU jako obchodní příležitost (zdroj: ČT24)

České firmy se připravují na změny, které přinesl odchod Spojeného království z Evropské unie. Čekají je důkladnější kontroly na hranicích nebo vyplňování celních protokolů. Některé z nich budou muset své zboží také upravit podle britských norem. Zdražování produktů i služeb hrozí kvůli kontrolám nebo jiným problémům s logistikou. Podle výkonné ředitelky Britské obchodní komory v Česku Marcely Černochové ale brexit přinesl i pozitivní změny. Firmy mohou například využít příležitosti k prosazení na britském trhu.

„Je možné se na vše dívat i pozitivně jako na novou příležitost. Hodně českých exportérů vnímá Británii spíše jako doplňkový trh. Nové náklady spojené s administrativou, certifikací a logistikou přimějí spoustu společností se na tento trh zaměřit, otevřít si zde pobočku a využít příležitosti,“ uvedla.

Černochová pobrexitovou Velkou Británii jako rizikový trh nevnímá, podle ní se jedná o prostředí se spoustou perspektiv. Problémy způsobené odchodem z EU údajně řeší obě strany. „Záleží na sektorech i individuálním nastavení firem. Některé britské společnosti to berou jako výzvu. Nepanuje zde příliš pesimistická nálada,“ řekla Černochová.

Británie je pro Česko dlouhodobě jednou z nejdůležitějších exportních destinací. Vývozní bilance je přitom ve výrazném přebytku, z Česka do ostrovní země putuje více zboží, než se z ní dováží. Český export v roce 2019 přesáhl až dvě stě miliard korun. Z Británie do tuzemska naopak připutovalo zboží za více než sedmdesát miliard korun.

Černochová: Jednotný trh EU s Británií je minulostí

Nově vzniklá dohoda o vzájemných vztazích, kterou 24. prosince Velká Británie uzavřela s Evropskou unií, přitom čítá zhruba 1250 stran, dalších 800 stran tvoří přílohy. Podle Černochové je nicméně dobře, že se „podařilo dohodu uzavřít na poslední chvíli a skončily čtyři roky nejistoty“. Pro obchod je to prý dobrá zpráva.

„Je nutné se smířit s tím, že jednotný trh EU s Británií je minulostí. Místo něho jsou zde dva samostatné trhy a regulační právní prostory. S tím musíme pracovat,“ podotkla. Největším problémem bude podle ní byrokracie, která zasáhne firmy na obou stranách. Situaci bude komplikovat zejména zdržení způsobené celními povinnostmi.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nová pravidla i přes komplikace některé z českých podniků od obchodování za Lamanšským průlivem neodradí. Mezi nimi je například autosalonová firma Albion Cars, jejíž spolumajitel Martin Veselý z britského trhu odejít nehodlá. „V žádném případě. Budeme mít určitě spoustu zákazníků, pro které bude důležitá tradice britských vozů,“ řekl v pořadu Byznys ČT24.

Podobně se vyjádřil také Tomáš Bártek, marketingový ředitel společnosti Lentiamo, která se zabývá prodejem optiky. „V záměrech nepřemýšlíme o tom, že bychom odešli z Británie. Přibyl tam akorát celní formulář, ale jsme na to už zvyklí z jiných zemí, kde obchodujeme,“ řekl.

Brexit ovlivnil cestování, vzdělání i roaming

Dohoda EU a Velké Británie vešla v platnost na začátku letošního roku. V ostrovním státě například už neplatí evropský průkaz zdravotní pojišťovny. Je tak nutné si sjednat komerční pojistku. Do konce září bude možné vycestovat na občanský průkaz, poté už jen s pasem.

Ministerstvo zahraničí nicméně doporučuje mít pas u sebe i teď. Británie rovněž vystoupila ze společné roamingové zóny a tamní univerzity už nebudou zahrnuty v nabídce studijního programu Erasmus. Ke studijním a pracovním pobytům delším než půl roku bude od léta potřeba vízum.