Mnoho ukrajinských uprchlíků prokázalo odolnost, řekl Pavel. Válka podle něj zřejmě nebude krátká

Prezident Petr Pavel se vyjadřuje k výročí dvou let otevřené ruské agrese na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Společnost se podle prezidenta Petra Pavla nesmí nechat unavit vývojem ruské agrese na Ukrajině. Zdůraznil, že neutuchající podpora Kyjeva v boji s Ruskem je i v zájmu Česka. Prezident to řekl při setkání s ukrajinskými válečnými uprchlíky na Pražském hradě k dvouletému výročí od začátku plnohodnotné ruské invaze. Ocenil, že se snaží vyrovnat se svojí situací a aktivně se zapojují do života v Česku. Pavel také upozornil, že válka zřejmě nebude krátká, protože rychlé dosažení cílů v tuto chvíli není reálné.

Před dvěma lety přišla podle Pavla zpráva o plnohodnotné ruské invazi pro mnohé jako blesk z čistého nebe, protože málokdo věřil tomu, že ruský vládce Vladimir Putin takový krok skutečně udělá. Způsobil naprosté většině lidí šok a vyvolal ochotu velice rychle Ukrajině pomoci, prohlásil prezident. Česko podle něj bylo mezi těmito zeměmi, je hrdý i na to, že občané začali okamžitě zjišťovat možnosti podpory.

Postupem času podle Pavla jakékoli obrazy zevšední. „I prezentace války na Ukrajině začala působit to, čemu se říká únava z války,“ podotkl. Zprávy o neštěstích, úmrtích či destrukci začne lidský mozek podle prezidenta přirozeně vytěsňovat, do popředí se dostávaly běžné denní problémy občanů.

Události: Setkání prezidenta Petra Pavla s ukrajinskými uprchlíky (zdroj: ČT24)

To ale neznamená, že by se to mělo stát trendem, upozornila hlava státu. „Problémy, které Ukrajina denně prožívá, ohromná míra destrukce či mnoho lidských neštěstí, nezmizí tím, že se před tím budou zavírat oči, že se budeme tvářit, že neexistují,“ poznamenal ve svém projevu prezident. Je podle něj proto potřeba si připomínat nejen konkrétní příběhy Ukrajinců, ale také to, že je v zájmu Česka, aby Ukrajinu v jejím boji podporovalo. „Nejen z principu běžné solidarity, (...) ale prostě proto, že chceme, aby Ukrajina žila v míru, byla stabilní a bezpečnou zemí,“ doplnil.

Pavel: Přijmout uprchlíky na naše území je i příležitostí

Válka přinutila mnoho lidí, aby opustili své domovy. „Pro mnoho z nich to znamenalo opustit celý svůj dosavadní život, své přátele, zájmy, práci a mnohdy i širší rodinu, a to v nejistotě, zda se někdy budou moci vrátit,“ upozornil prezident. Mnoho ukrajinských uprchlíků se podle něj iniciativně a aktivně se svou situací vyrovnalo a prokázalo tak ohromnou odolnost a vynalézavost.

„Proto jsem rád za vaše příklady, že jste se pustili do podnikání, do studia, ale i do pomoci ostatním,“ řekl Pavel směrem k přítomným uprchlíkům. Mezi nimi byli například učitelky, kameraman, žena, která pořádá hudební kurzy pro děti, nebo provozovatelé restaurací, bister či cukráren. Dle Pavla jsou inspirací pro ostatní i důkazem toho, že přijmout uprchlíky na naše území není jen vyjádřením solidarity, ale také příležitostí.

Na závěr pětiminutového projevu Pavel uprchlíkům poděkoval a popřál, aby i s českou pomocí na Ukrajině brzy zavládl mír a země se stala opět bezpečnou a prosperující.

Česko podle premiéra Petra Fialy (ODS) aktuálně poskytuje útočiště 384 tisícům ukrajinských válečných uprchlíků, za dva roky udělilo podle premiéra dočasnou ochranu 590 tisícům uprchlíkům. Bezmála dvě třetiny uprchlíků v Česku jsou ženy, v zemi také našlo útočiště téměř sto tisíc ukrajinských dětí, poznamenal ve středu Fiala.

Ukrajina naši pomoc stále potřebuje, připomněl Pavel

Prezident po setkání s uprchlíky rovněž varoval před vzbuzováním očekávání, která by naznačovala, že může rychle nastat konec válečného konfliktu. To by podle něj mělo negativní dopad na Ukrajince i podporovatele Kyjeva. Válka podle něj zřejmě nebude mít krátké trvání, rychlé dosažení cílů totiž nyní není reálné. „To by nás ale nemělo odvádět od toho, že Ukrajina naši pomoc stále potřebuje, protože bez ní nebude schopna čelit obrovskému tlaku ze strany Ruska,“ poznamenal.

Rusko podle Pavla benefituje ze spolupráce se Severní Koreou, s Íránem, podporuje ho i Čína. Neexistuje podle něj jiná možnost než podpora Ukrajiny.

„Nám nejde o to, aby Rusko prohrálo jako stát, aby došlo k nějaké jeho dezintegraci, ale o to, aby se vrátilo k respektu k mezinárodnímu právu, stáhlo svá vojska z Ukrajiny a umožnilo jí nadále fungovat jako samostatný a suverénní stát,“ dodal prezident.

Vystrčil: Druhý rok invaze byl zkouškou pro nás všechny

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) může být Česko hrdé na to, jak od začátku plnohodnotné invaze Ukrajině pomáhá. „Není to samozřejmé a není to málo. Zároveň nám to dává obrovský kredit v zahraničí,“ zdůraznila. Češi podle ní ukázali, že dokáží být solidární.

„Pomoc sice trochu opadá, ale to je přirozené. Přesto je stále mimořádná, týká se obyčejných lidí a za to jim jsem vděčná, chci jim poděkovat a zaslouží si obdiv,“ uvedla. Zároveň si dle Pekarové Adamové zaslouží obdiv také Ukrajinci. Podle ní se z invaze stává „válka vůlí“. „Kdo má větší vůli dále se bránit a pokračuje v tom, aby uhájil své vlastní území,“ dodala.

Druhý rok plnohodnotné ruské invaze na Ukrajině byl dle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) zkouškou pro všechny. „Jestli vydržíme v podpoře Ukrajiny, jestli si dále dokážeme uvědomovat, že se tam bojuje i za nás,“ podotkl. Z Putinových prohlášení je dle Vystrčila jasné, že skutečným nepřítelem Ruska není Ukrajina, ale Západ.

Z toho podle šéfa horní komory plyne, že pokud Moskva bude úspěšná ve své invazi na Ukrajině, půjde dále. Putin se jen s Ukrajinou nespokojí, míní. „Rovněž tak by došlo k tomu, že by povzbudil ostatní totalitní mocnosti v jejich choutkách a mocenských nápadech,“ soudí Vystrčil.

Také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) zmínil důležitost dál Ukrajině pomáhat. „Vážím si toho, jak čeští občané vnímají potřebnost solidarity s Ukrajinou. Musíme si znovu říci, že na Ukrajině se bojuje i za nás,“ prohlásil. Stejně jako Vystrčil upozornil na výroky Vladimira Putina. „Jednoznačné je, že s jídlem roste chuť. Kdyby padla Ukrajina, budeme v bezprostředním ohrožení,“ uvedl.

Naopak tuzemský vzdělávací systém se musel adaptovat na příliv ukrajinských uprchlíků. Podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) se ukazuje, že Česko příchod uprchlíků z Ukrajiny ve školské oblasti zvládlo dobře. „Samozřejmě to neznamená, že by nebyly žádné problémy, ale dokázali jsme přijmout pět tisíc dětí do základních a středních škol, další tisíce studují na vysokých školách,“ konstatoval.

Na některé problémy v tomto ohledu prý nebylo Česko připraveno, Bek připomněl třeba jednotlivé případy šikany na lokální úrovni. Proto prý resort podporuje na školách ukrajinské asistenty pedagogů, kteří by měli integraci ukrajinských dětí usnadňovat. „Nemám žádný signál, že by plošně docházelo k čemukoliv špatnému,“ podotknul.

Pomoc Ukrajině je důležitá, ale nemůže trvat věčně, upozornil Havlíček

Místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO) poznamenal, že druhý rok otevřené ruské invaze byl náročnější než ten první. „To tak bývá. První nadšení z toho, že se bude postupovat absolutně jednotně, se nedá dlouhodobě udržet. Na druhou stranu je to po dvou letech stále velmi silné. Svět, i když ne absolutně, postupuje takřka v jednom šiku,“ okomentoval.

Je dobře, že se všechny významné země, včetně České republiky, jednoznačně postavily za Ukrajinu a odsoudily ruskou agresi, řekl také. Pomoc Ukrajině je důležitá, ale nemůže trvat věčně, upozornil. „Jednou zdroje dojdou a unavenost světa se projeví tím, že Ukrajina na tom bude bita. Mělo by se směřovat do nějaké finální fáze, do jednání,“ myslí si Havlíček.