Neúspěch ruské agrese je v našem zájmu, řekl Pavel velvyslancům

Prezident Petr Pavel přijal velvyslance ČR v zahraničí (zdroj: ČT24)

V zahraniční a bezpečnostní politice Česka v současnosti není přednějšího úkolu, než pokračující podpora Ukrajiny, řekl českým velvyslancům prezident Petr Pavel. Neúspěch ruské agrese na Ukrajině je podle něj v zájmu Česka. V pondělí vedoucí zastupitelských úřadů zahájili svoji tradiční celotýdenní poradu v Černínském paláci.

„Zastavení, a především neúspěch ruské agrese je v našem bytostném zájmu,“ řekl Pavel. Vítězství Ruska by podle něj znamenalo dopady nejen do hospodářské a politické stability, ale také například další významnou uprchlickou vlnu.

Prezident ocenil, že se Česku jednotný, předvídatelný a srozumitelný postoj daří v této klíčové otázce udržet, a to nejen na úrovni nejvyšších ústavních činitelů. Uvedl, že si cení shody i s opozičním hnutím ANO na tom, že je v českém zájmu Ukrajinu dále všestranně podporovat a usilovat o mír, který bude spravedlivý a trvanlivý.

Česko podle prezidenta Pavla ukázalo, že svou pomoc napadené Ukrajině bere vážně. Důkazem je podle něj i muniční iniciativa. „Pomáháme i v oblastech, kam se jiní nepouštějí,“ prohlásil.

„Ruská agrese ukazuje, jak nesamozřejmé a zásadní jsou pro bezpečnost naší země nekonfliktní vztahy s našimi sousedy,“ řekl dále Pavel velvyslancům. „Budu proto i nadále věnovat úsilí tomu, aby naši sousedé věděli, že Česko je jejich otevřeným a spolehlivým partnerem. Bez ohledu na výměny vlád chci zajistit, aby kontakty na nejvyšší prezidentské úrovni zůstaly konstruktivní a otevřené,“ doplnil.

„Ruská agrese dala poslání NATO novou naléhavost“

Zahraniční politika České republiky by podle Pavla měla stát za tím, aby v mezinárodním prostředí nepřestala platit pravidla a „nepřevládla zvůle práva silnějšího“.

Pilířem bezpečnosti Česka je dle prezidenta i aktivní členství v Evropské unii a NATO. Severoatlantická aliance je podle něj nejen vojensky silná, ale stává se silnější i politicky a zaujímá globálnější přístup. „Ruská agrese dala poslání NATO novou naléhavost,“ prohlásil.

Základním principem existence NATO je podle Pavla odstrašení. Má-li být důvěryhodné, musí být také efektivní, míní prezident. „Bude kredibilní pouze tehdy, když budeme mít efektivní, nasaditelné a připravené ozbrojené síly. Když tedy budeme naplňovat konkrétní cíle výstavby, ke kterým se naše republika i naši spojenci zavázali v rámci obranného plánování NATO,“ dodal prezident.

Pavel velvyslance na Hradě přijal i před rokem, vyzdvihl tehdy důležitost bezproblémových vztahů se sousedními zeměmi, které jsou podle něj předpokladem bezpečnosti Česka. Věnoval se také válce na Ukrajině, přičemž prohlásil, že ruská agrese i rostoucí asertivita hrozí nabourat dosud platný mezinárodní řád vystavěný na dohodnutých pravidlech a spolupráci.