Pro komunikaci mezi bankami a zbrojaři vznikne expertní skupina, uvedla Černochová

Události: Rozvoj zbrojního průmyslu a debata s bankéři (zdroj: ČT24)

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pondělí debatovala se zástupci resortu financí, České bankovní asociace, sekce obranného průmyslu z Hospodářské komory a členy Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. Řada z firem ze zbrojního sektoru si totiž stěžuje, že jsou ze strany bank diskriminované. Odmítají jim prý poskytnout úvěr nebo třeba vést účet. Podle ministryně bude pro lepší komunikaci mezi všemi stranami zřízena expertní skupina, v níž budou figurovat jak zástupci jejího resortu, tak bank.

Černochová uvedla, že její resort určí osoby, které budou k dispozici bankéřům ze všech bank, které by v budoucnu řešily problematiku financování strategických potřeb státu. „Nejsou to pouze aktivity vůči Ukrajině, ale jsou to obecně projekty, které stát považuje za strategické,“ řekla. Ministerstvo chce podle Černochové zajistit modernizaci české armády a v „maximální možné míře podpořit domácí průmysl“.

O problematice úvěrů pro zbrojařské firmy hovořila Černochová koncem února. Děje se tak prý kvůli ruské agresi na Ukrajině. Posuzování zakázek bývá v této oblasti složitější než v jiných, reagovaly banky. Soukromé banky také podle vyjádření někdejšího guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka a generálního ředitele UniCredit Bank Jakuba Dusílka na březnovém sněmovním semináři přistupují opatrně k financování zbrojního průmyslu i z obav o narušení své pověsti různými kampaněmi.

Brífink s ministryní obrany Janou Černochovou (zdroj: ČT24)

Někteří výrobci zbraní – mezi nimi i třeba velké holdingy – tvrdí, že jsou k nim banky teď vstřícnější. „Tady byla ve veřejném prostoru nepřesná informace, že financování není dostupné. Není tomu tak. My jsme se na případě financování konkrétních českých zbrojovek ujistili v tom, že mají dostatek pracovního kapitálu,“ tvrdí prezident ČBA Jan Juchelka.

Problémy mají spíše menší společnosti

Pro menší podniky může být komunikace s bankami problematičtější, jak potvrdil viceprezident zbrojní asociace Jaroslav Pecháček. „Ty velké si dokáží jít pro peníze jak k velkým bankám, tak na jiné finanční trhy. Naším logickým záměrem bylo dostát podpory malých a středních podniků,“ uvedl. Tento efekt prý bude patrný až po čase.

Někteří ze členů Asociace výrobců a prodejců zbraní a střeliva si zase stěžují, že jim prý byly vypovězeny smlouvy nebo byli rovnou odmítnuti. „Mám osobní zkušenost s tím, že jedno spořitelní družstvo mi před dvěma lety vypovědělo smlouvu bez udání důvodu,“ popsal místopředseda asociace a podnikatel v oblasti zbrojního průmyslu Jiří Šebesta. Až po dvou letech mu prý instituce sdělila, že k vypovězení smlouvy došlo kvůli zbraním a střelivům.

Řada firem je podle oborové asociace na hraně svých výrobních kapacit a produkci může navyšovat jen obtížně. I proto v některých případech potřebují pomoc bank.

Předloni vyvezli čeští zbrojaři rekordní objem vojenského materiálu, dohromady celkem za téměř 34 miliard korun. Podle oborové asociace se takový výsledek podařilo zopakovat i loni. „Je tu zájem státu, aby se opravdu část oné výroby přenesla na naše území, abychom měli nějakou formu soběstačnosti, samostatnosti,“ podotkla ministryně Černochová.

Od poslední schůzky v polovině března podle prezidenta ČBA Juchelky začala naplno pracovat expertní skupina, která řeší konkrétní příklady. Pokud podle ní banky budou znát celé pozadí firem včetně garancí, které dávají subjekty vyjadřující se k licenčnímu řízení, mohlo by získání úvěru pro subjekt dopadnout dobře.

Individuální řešení

Asociace bude prý řešit každého klienta zbrojního průmyslu individuálně. Ministerstvo obrany pak bude bankám pomáhat doplňovat informace, které budou postrádat. Problém získat úvěr se podle Černochové a Juchelky týká především malých a středních firem.

Juchelka dodává, že jde o podniky, které se dosud věnovaly například výrobě v civilním sektoru, ale mají příležitosti i v obranném sektoru.

Cílem je zajistit obranyschopnost Česka a v maximální možné míře podpořit domácí průmysl, řekla ministryně. „Jako Česká republika se musíme snažit, abychom zaplnili naše sklady i sklady našich spojenců,“ dodala. Kontraktů, které mají české zbrojní firmy, je podle ní celá řada.

Dialog mezi zástupci ministerstev, bank a zbrojního průmyslu bude podle Juchelky pokračovat.