ŽIVĚ: Končící Senát rozhodne o pravidlech pro nakládání s kratomem

Jednání Senátu (zdroj: ČT24)

Senátoři se ve středu naposledy scházejí v předvolebním složení. Na programu mají kromě bilančních zpráv také poslaneckou novelu, která má zavést pravidla pro nakládání s látkami typu kratom.

Látky s psychoaktivním účinkem má poslanecká novela rozlišit podle rizikovosti a ochránit před nimi děti. Méně rizikové si budou moci kupovat výhradně dospělí. Podle novely, jejíž schválení beze změn podpořily senátní výbory ústavně-právní a pro zdravotnictví, budou prodejci muset splnit různé podmínky, platit bude rovněž zákaz veřejné reklamy.

Protože se projednávání regulace takzvaných psychomodulačních látek protahovalo, vláda s platností do konce letošního roku zařadila HHC a další konopné deriváty na seznam zakázaných návykových látek. Jejich prodej teď není možný a držení většího než malého množství je trestné. Novela má nabýt účinnosti do dvou měsíců po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Platba v hotovosti

Senátoři mají taky rozhodovat o návrhu na doplnění Listiny základních práv a svobod o právo být off-line a právo na platbu v hotovosti. V úvodním kole mají projednat návrh konzervativních senátorů, kteří chtějí zakázat stejnopohlavním partnerům možnost stát se pěstouny nebo osvojit dítě, které bylo kvůli osvojení počato umělým oplodněním.

Zajištění plné úhrady účinnějších vakcín pro preventivní očkování obsahuje senátorská novela o veřejném zdravotním pojištění, kterou horní komora rovněž teprve rozjedná. První kolo schvalování čeká také novelu, kterou chce skupina senátorů snížit hranici pro přednostní získání mandátu v obecních volbách z deseti na pět procent.