Závěrečné zkoušky ano, běžná výuka už před prázdninami ne, doporučí vládě epidemiologové

UDÁLOSTI: Velikonoce skončily, vláda začne debatovat o případném uvolňování některých opatření (zdroj: ČT24)

Epidemiologové podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové nedoporučují, aby se do konce června plně otevřely školy, mohli by se do nich vrátit jen maturanti a studenti posledních ročníků. Rážová řekla Radiožurnálu, že takové doporučení dají epidemiologové vládě, která bude muset o termínu obnovení výuky rozhodnout. Kabinet v současnosti chystá pozvolné rozvolňování některých plošných omezení zavedených kvůli koronaviru. Plošná omezení má nahradit takzvaná chytrá karanténa. Při jejím pilotním provozu na jihu Moravy zatím vznikla první vzpomínková mapa, která má pomoci s dohledáváním kontaktů nakažených lidí.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Vzpomínková mapa jako součást chytré karantény umožňuje po souhlasu nakaženého využít data o pohybu z jeho mobilního telefonu a platební karty za posledních několik dní. Mapa má sloužit hygienikům při rozhovoru s nakaženým, aby si lépe vzpomněl, kde byl, s kým se mohl potkat, a koho je tedy třeba kontaktovat, případně otestovat a umístit do karantény. 

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je chytrá karanténa jedním z nejdůležitějších projektů v boji s pandemií koronaviru. Chytrou karanténu, která se nejdřív zkoušela právě na jižní Moravě, také odborníci označují za jeden z předpokladů pozvolného uvolňování současných plošných restrikcí. V posledních dnech se objevila kritika, že hygienici stále nezačali vzpomínkové mapy využívat.

„Systém se ještě stále ladí, včera (v neděli) jsme ale vygenerovali první vzpomínkovou mapu,“ uvedl ředitel jihomoravské krajské hygienické stanice David Křivánek. Hygienici na jihu Moravy zatím pracují s daty od operátorů, nikoliv od bank.

Hygienici minulý čtvrtek absolvovali školení, následně vzpomínkovou mapu zkoušeli vytvořit. Do neděle se jim to ale nepodařilo. „První případ, který jsme měli odsouhlasený, ukázal na šedého operátora (přeprodejce tarifů), který nikdy nepůjde vytrasovat. Řešili jsme to s operátorem. To nebylo jediné, řešili jsme i další věci,“ přiblížil ředitel Křivánek.

Roli hraje i to, že v Jihomoravském kraji je v posledních dnech málo případů, na kterých by se systém dal vyzkoušet. „Většina nově pozitivně testovaných byla buď z domovů pro seniory, nebo z nemocnic. To znamená, že se nikde moc nepohybovali, a generovat nějaké mapy u nich nemá moc smysl,“ uvedl ředitel. 

Takzvanou chytrou karanténu spouštějí také středočeští hygienici. Projekt je ale zatím na začátku, naplno se rozjede po Velikonocích. „Dílčí vyhodnocení bude během příštího týdne,“ řekla mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

Škola až v září?

Výuka se na základních a středních školách zastavila 11. března. Vzdělávání dětí sice pokračuje nadálku, ale zatím není zřejmé, kdy se budou moci žáci vrátit do lavic. Ministr školství Robert Plaga (ANO) sice hovořil o naději, že se podaří výuku obnovit v průběhu května, ale epidemiologové podle hlavní hygieničky Rážové doporučí vládě, aby do konce června k úplnému otevření škol již nepřikročila.

„Je to nastavené tak, aby to nepřineslo velké epidemiologické riziko. Takže jsou to spíše menší skupiny. A je otázkou, jestli bude ve hře vůbec (do června) povinná docházka. Myslím si, že spíše ne,“ řekla Rážová v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Školy by se podle ní mohly otevřít ve zvláštním režimu – do škol by přišli jen maturanti a studenti posledních ročníků vysokých škol, aby složili závěrečné zkoušky.

Podle slov náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly by se zatím mohlo částečně obnovit fungování vysokých škol. Studenti by se mohli začít scházet v malých skupinách na cvičení a pracovat na dokončení diplomových prací, řekl Prymula v neděli v Otázkách Václava Moravce.

Postoj hygieničky Rážové ale nesdílí Bohumil Kartous z EDUin. „Rád bych upozornil na metaanalýzu zveřejněnou v časopise The Lancet, která říká, že opatření, které spočívá v uzavření škol, má relativně minimální dopad na kontrolu šíření viru i na jeho smrtnost,“ uvedl. Podle něj i mezi epidemiology v Česku panují „velmi, velmi odlišné názory“. Pokud by se otevřely školy jen částečně, měly by podle něj mít přednost kromě studentů, které čekají závěrečné a přijímací zkoušky, také děti z mateřských škol a prvního stupně základní školy.

Rozhodující ale bude stanovisko vlády. Ta by o termínu otevření škol měla rozhodnout na své úterní schůzi. Ministr školství Robert Plaga (ANO) očekává debatu o průběhu otevření škol, podrobnosti však nechce sdělit předem.

„V posledních dnech jsme s kolegy intenzivně spolupracovali s ministerstvem zdravotnictví a epidemiology na možnostech uvolňování opatření v oblasti školství coby součásti celkového uvolňovacího scénáře. Ten budeme zítra (v úterý) projednávat na vládě. Do té doby nebude ministerstvo školství sdělovat bližší informace,“ uvedl ministr.

Počet nakažených přesáhl šest tisíc

Souhrnný počet nakažených koronavirem v České republice stoupl na 6022, za pondělí přibylo zatím 31 nových případů. Dosud v souvislosti s nákazou zemřelo 143 lidí a 519 lidí se uzdravilo, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.

Za neděli počet potvrzených případů nákazy vzrostl o 89, což je nejnižší nárůst od 17. března, kdy se nemoc COVID-19 potvrdila u 67 lidí. Celkový přírůstek počtu nakažených za pondělí bude znám v úterý ráno. O víkendu jsou přírůstky obvykle menší, protože se dělá i méně testů. V neděli jich laboratoře udělaly 3233, což bylo nejméně od konce března.

Podle trvalého bydliště je nadále nejvíce nakažených v Praze, a to 1444. Následuje Středočeský kraj se 724 případy a Moravskoslezský kraj s 686 případy. Nejméně nakažených je v Jihočeském kraji, podle aktuálních údajů 154. Praha má také největší podíl výskytu nakažených v přepočtu na obyvatele.

Sociální služby: karanténa v Dolním Újezdu, negativní testy na severu Moravy

V karanténě je všech deset zaměstnanců, kteří pečovali o seniory v Dolním Újezdu na Svitavsku. Charita shání výpomoc profesionálů i dobrovolníků. Nemoc COVID-19 se prokázala u klientky a čtyř pracovníků, řekla ředitelka Farní charity Dolní Újezd Jana Kalibánová.

Oproti tomu plošné testování v pobytových sociálních službách v Moravskoslezském kraji zatím neukázalo další hromadnou nákazu. Rychlotesty má za sebou zatím zhruba tisíc zaměstnanců a klientů těchto zařízení a jejich výsledky jsou negativní, řekl náměstek hejtmana Jiří Navrátil (KDU-ČSL). V kraji se v minulých dnech objevila hromadná nákaza v Alzheimercentru Ostrava a také v Domově pro seniory Iris v Ostravě.

Koledníky nahradili běžci a pejskaři

Opatření proti šíření koronaviru ovlivnila Velikonoční pondělí. Oproti předchozím třem dnům, které byly vyvrcholením křesťanského liturgického roku, se k pondělku už žádná křesťanská oslava neváže a den patří převážně lidovým zvykům.

Ústřední krizový štáb však již dříve vyzval, aby lidé upustili od návštěv příbuzných a doporučil komunikaci přes videoaplikace. Lidé se také museli obejít bez chození s pomlázkou a obdarovávání koledníků malovanými vajíčky. Například v Praze byli venku místo koledníků rekreační běžci a lidé venčící psy.

Podobné to bylo v Karlovarském kraji, kde třeba v Sokolově, Kynšperku nad Ohří nebo Chebu byli v jinak liduprázdných ulicích většinou také jen pejskaři. V mnoha obcích v Jihomoravském kraji doporučili lidem i někteří starostové rozhlasem nebo na webu, aby zůstali doma. V Libereckém kraji policie nepřijala v souvislosti s koledníky žádné oznámení, v ulicích Ústí nad Labem se ale několik hloučků s pomlázkami objevilo.

V Malé Skále, kudy vede frekventovaná pojizerská cyklostezka, si mohli projíždějící (ne)koledníci odnést vajíčko alespoň z ošatky před brankou. Klasičtí koledníci podle místních nedorazili. „Rodiče děti asi fakt nepustí ven a dodržují to,“ usoudila Kateřina Prokopová z Malé Skály.

V neděli řešili policisté víc přestupků proti opatřením kvůli šíření koronaviru, než je obvyklé. Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík uvedl, že stejně jako v pátek a sobotu i v neděli policie zaznamenala okolo šesti set přestupků, tedy zhruba o polovinu více než o běžném víkendu. Dodal však, že od pátku do neděle klesl počet dopravních nehod o třetinu. V pondělí již byla situace lepší. „Lidé nejsou v ulicích, zřejmě je to zapříčiněno změnou počasí,“ míní mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Policie už v neděli upozornila, že se při kontrolování dodržování bezpečnostních opatření o Velikonocích častěji setkávala se shlukováním lidí ve skupinkách, popíjením alkoholu na veřejnosti nebo s tím, že si lidé nezakrývali ústa a nos.

Prodejce pomlázek marně čekal u dálnice v Praze na zákazníky
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

Repatriační let dopraví do Prahy Čechy z Austrálie

Poslední plánovaný repatriační let dopraví v úterý do Prahy 329 Čechů a další Evropany, kteří uvázli v Austrálii a na Novém Zélandu. České ministerstvo zahraničí (MZV) využilo spolupráci s jihokorejskými aerolinkami a na organizování letu se podílela také korejská ambasáda v Praze.

Česko dosud dopravilo z různých destinací přes 770 Evropanů. Z Austrálie a Nového Zélandu repatriační letadlo dopraví domů spolu s českými občany také 20 Slováků, devět Belgičanů a šest Švýcarů. Zhruba 80 Korejců jím poletí z Austrálie do Soulu a dvě stovky z Česka, Polska a Slovenska při návratu letadla do Koreje ve středu 15. dubna.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) se každý cestující tohoto letu na své cestě domů finančně podílí. Příspěvek na repatriaci, který ministerstvo stanovilo, činí 700 eur, tedy zhruba osmnáct tisíc korun.

Repatriačními lety MZV se od počátku pandemie nového typu koronaviru vrátily podle informací z minulého týdne do Česka zhruba tři tisíce lidí. Dalších více než dva a půl tisíce přivezly z evropských zemí zvláštní autobusy. České ambasády ještě řeší situaci jednotlivců či malých skupin Čechů v různých zemích, návrat do vlasti by jim ale resort chtěl zajistit prostřednictvím evakuačních letů jiných států Evropské unie.

Ušetřeno.cz: Pandemie komplikuje život třem pětinám Čechů

Dopady koronavirové pandemie a souvisejících opatření pociťují téměř tři pětiny Čechů. Pět procent z nich přišlo o práci, u 63 procent má aktuální situace vliv na domácí rozpočet. Vyplývá to z průzkumu srovnávacího portálu Ušetřeno.cz mezi 1837 respondenty.

Kvůli karanténě teď podle průzkumu 26 procent Čechů pracuje z domova na home office. Mnozí zaměstnavatelé museli omezit chod firmy, a tak 22 procent nyní vykonává práci na zkrácený úvazek. Pětina respondentů uvádí, že jako OSVČ nebo drobný podnikatel přichází o zakázky. Desetina oslovených v důsledku uzavření škol a školek zůstává doma s dětmi.

Řada firem byla nucena zastavit provoz, jejich zaměstnanci tak mají neplacené volno (devět procent), nebo čerpají dovolenou (osm procent).

„Vedle práce mají vládní opatření proti šíření nákazy vliv také na naše hospodaření s penězi, což potvrdily téměř dvě třetiny účastníků našeho průzkumu. Zatímco jedna třetina popisuje zatím jen mírné dopady, u druhé třetiny zasáhla opatření do domácího rozpočtu velmi citelně,“ uvedl finanční analytik portálu Ušetřeno.cz Daniel Gorol.