Za újmy při očkování zaplatí stát odškodné včetně ztráty výdělku. Poslanci přistoupili na požadavky Senátu

Komu způsobí povinné očkování zvlášť závažné potíže, dostane od státu odškodnění. Poslanci schválili pozměňovací návrhy, které k dříve schválené novele připojil Senát – podle nich se bude hradit také bolestné a ztráta na výdělku. Poslanci také debatovali o pomoci Řecku, které čelí náporu migrantů. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by měla humanitární pomoc z Česka odjet do Řecka do konce týdne.

Debatu o situaci na řecko-turecké hranici prosadila opoziční ODS. Napětí se tam vyhrotilo poté, co Ankara oznámila, že už nebude bránit migrantům v odchodu do Evropské unie. Přestala tím dodržovat dohodu s Bruselem z roku 2016, v níž slíbila zastavit migrační vlnu do Unie výměnou za miliardovou finanční pomoc.

Hamáček na plénu zopakoval, že Česko nabídlo Aténám okamžitou finanční pomoc jeden milion eur a poskytnout může také dalších dvacet policistů do Evropské pohraniční agentury Frontex, kde jich nyní slouží osmnáct. „Řecká strana odsouhlasila materiál, který potřebuje a který je ochotna si převzít. Česká republika udělá maximum pro to, aby se neopakovala migrační krize z roku 2015,“ tvrdí ministr vnitra.

Zdůraznil, že současné napětí na řecko-tureckých hranicích není důsledkem migrace ze Sýrie, protože syrsko-turecká hranice je uzavřena. Podle předsedy ČSSD je u řeckých hranic momentálně deset až patnáct tisíc migrantů z Íránu, Iráku, Pákistánu či Afghánistánu.

Sněmovna v usnesení snahu vlády pomoci Řecku podpořila. Postavila se také za návrh na zvýšení objemu peněz na ochranu vnějších hranic Unie a vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO), aby jej při vyjednávání o víceletém unijním rozpočtu podpořil. Strakovu akademii dolní komora vyzvala také k tomu, aby podnítila nová jednání o funkčních opatřeních k ochraně vnějších hranic schengenského prostoru.

„Turecko zcela otevřeně doprovází migranty na hranice s Řeckem a tím destabilizuje a ohrožuje celou Evropskou unii,“ upozornila Jana Černochová z ODS. Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček zase zdůraznil, že na turecko-řecké hranici se možná bojuje o budoucnost EU.

Šéf poslanců SPD Radim Fiala osočil Brusel z podpory migrace, Unie podle něj vydává běžencům karty nabité penězi. „Hodně strašíte lidi a hodně si vymýšlíte a hodně šíříte nepravdivé informace,“ reagoval poslanec ANO Jaroslav Bžoch.

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová a ANO Helena Válková soudí, že diskusi chybí humanitární rozměr, když na severu Sýrie a na řeckých ostrovech jsou v táborech statisíce uprchlíků.

Problémy při očkování stát vynahradí

Při hlasování o odškodňování za vážné komplikace způsobené očkováním prošly návrhy předložené Senátem. Ty podle senátora Lumíra Kantora (za KDU-ČSL) předlohu obsahově vrací k původní vládní verzi. Obsahuje podle něho i pojistky, aby institut odškodnění nebyl zneužíván. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) pozměňovací návrh horní komory podpořil. 

Do sněmovny poslala vláda návrh na odškodnění za majetkovou a nemajetkovou újmu. Ze sněmovny potom odešel předpis v podobě, podle které by stát nahrazoval ztížení společenského uplatnění očkovaného a náklady na péči o něj, jeho zdraví nebo domácnost.

Stát bude odškodnění proplácet, pokud potíže pacientovi nezpůsobil očkující lékař nebo výrobce vakcíny. Žádost musí poškození podat do tří let od problematické vakcinace. Podle odborníků na něj bude mít nárok méně než deset případů ročně. Maximální výši náhrady norma nestanoví, zřejmě ji ale určí ministerstvo zdravotnictví vyhláškou. 

Změny v odvodech sněmovna zamítla

Ve třetím čtení schválila sněmovna novelu, která by měla lépe ochránit spotřebitele při přeshraničních nákupech. Legislativa má zpřesnit a sjednotit pravomoci a postupy úřadů zemí EU tak, aby mohly účinně odhalovat a trestat poškozování spotřebitelů.

Naopak záporně se poslanci postavili k předloze KSČM, která by zavedla automatický mechanismus plateb státu zdravotním pojišťovnám za jeho pojištěnce. Zamítnutí, které už dříve doporučil zdravotnický výbor, prosadilo vládní hnutí ANO. Poslankyně hnutí Andrea Brzobohatá odmítnutí zdůvodnila tím, že přesnější úpravu chystá Babišův kabinet.

Sněmovna opět zachovala nulovou toleranci k alkoholu u cyklistů

Navrhované nové podmínky pro šlechtitele a pěstitele chmele jsou ve Sněmovně před závěrečným schvalováním. Poslanci podali ve druhém čtení jediný pozměňovací návrh, jenž podle autora Josefa Kotta (ANO) dává zákon o oběhu a sadby do souladu zejména s evropskou směrnicí o uvádění osiva pícnin na trh. Dolní komora by mohla o novele hlasovat ještě v březnu. Některé úpravy v ní už dřív navrhl zemědělský výbor.

Pro cyklisty bude i nadále platit nulová tolerance k alkoholu. Sněmovna odmítla pozměňovací návrh Senátu, který by jim umožnil jezdit s nejvýše 0,5 promile alkoholu v krvi na cyklostezkách, místních a účelových komunikacích. Odpovídá to zhruba dvěma decilitrům vína nebo dvěma desetistupňovým pivům.

Senátoři chtěli návrh vložit do novely zákona o silničním provozu, která má hlavně liberalizovat pravidla taxislužby ve prospěch alternativních služeb. Sněmovna ji stvrdila v původně přijatém znění. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Pro senátní návrh hlasovalo 55 přítomných poslanců, ale zapotřebí jich bylo alespoň 72. Pro prolomení nulové tolerance hlasovali poslanci ODS, Pirátů, část poslanců SPD, někteří komunisté, poslanci TOP 09 a STAN.