„Z čeho mám koupit dárek, když na něj nemám?“ Vyplácení dávek dál provází prodlevy

Události: Úřady práce stále nevyplácí dávky (zdroj: ČT24)

Pokračují problémy s vyplácením dávek. Úředníci nestíhají, protože žádostí o finanční pomoc kvůli ekonomické krizi výrazně přibylo. Vedení úřadu práce slibuje nápravu s pomocí přijímání posil. Lidé teď čekají i několik měsíců na peníze, bez kterých se neobejdou. Nejhorší je situace v Praze.

Žádost o dávky podávala paní Iveta v říjnu. Kdy přesně přijdou, ale netuší. Na úřadě jí řekli, že možná až v lednu. Z posledních příspěvků jí po zaplacení potřebných věcí zůstaly dva tisíce. Chtěla by ale udělat čtyřletému synovi hezký Štědrý den. 

„Z čeho mu mám koupit dárek, když na něj nemám? Vezmu dva tisíce, koupím dárek, ale nebudeme mít ani salát ani řízek na stole? Kdyby mi nedávali potraviny, tak nemáme co jíst. Jestli dostane od mojí mámy nebo od bráchy, tak budeme mít, ale jinak…“ sdělila žena.

„V případě, že klient není spokojen s průběhem zpracování žádosti, je určitě na místě, aby se obrátil na vedení příslušného kontaktního pracoviště, případně jeho nadřízenou pobočku a vznesl stížnost,“ reagovala mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Paní Iveta mluvila s vedením pobočky tento týden. Odešla ale bez pomoci. „Řešíme lidi, kteří to ještě nedostali v srpnu a září. Říjen je v pořadí. Personálně nás neposílí, žádostí je tolik, že tady padáme na hubu,“ uvedla ředitelka úřadu práce na nahrávce, kterou pořídila žadatelka.

Počet žádostí se letos znásobil. V posledních měsících vyplácí úřad práce i dva miliony dávek. Oproti minulému roku došlo k padesátiprocentnímu nárůstu. „Je to něco, co řeším, co mě trápí a chci, abychom to dokázali ještě během prvního kvartálu příštího roku odstranit,“ poznamenal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle Jurečky i úřadu se ale někdy zpozdí dávky kvůli tomu, že lidé nedodají všechny potřebné podklady. To ale není případ paní Ivety.