Vyjádření prezidenta i kancléře o jednání se soudci jsou alarmující, říká šéfka Soudcovské unie

Daniela Zemanová v Interview ČT24: Jednání prezidenta a jeho kancléře je alarmující (zdroj: ČT24)

Fakt, že prezident Miloš Zeman připouští, že pověřoval svého kancléře Vratislava Mynáře jednáním se soudci ohledně probíhajících kauz, je závažný. Myslí si to prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Za alarmující pak považuje to, že prezident dával, jak sám řekl, „doporučení“ k rozhodnutí v probíhajícím sporu ohledně nejmenování do funkcí profesorů tehdejšímu předsedovi Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefu Baxovi, i když byl Zeman jednou ze zúčastněných stran.

„Doporučení účastníka řízení, jak se má soud vyjádřit, je argumentací účastníka řízení, kterou je povinen sdělit soudu pouze v rámci předepsaných, zákonem stanovených procesních postupů. Nelze rozlišovat doporučení a argumentaci. To je to samé,“ soudí šéfka unie.

Podle ní jde o projev nesprávného vnímání principu rovnosti účastníků řízení před soudem, který lidem zajišťuje česká Ústava. „To je ze strany prezidenta velmi špatné,“ prohlásila v Interview ČT24 Daniela Zemanová.

Podle ní soudci příliš manévrovacího prostoru nemají. Mohou pouze upozornit na případné porušování zákona ze strany politiků či prezidenta. Důsledky si pak musí vyvodit veřejnost při svém volebním rozhodování.

Bývalý šéf NSS Josef Baxa v rozhovoru pro Deník N popsal, že se prezident pokoušel ovlivňovat některá rozhodnutí soudců jeho soudu. Zeman prý po něm žádal, aby na své podřízené jako šéf působil. Prezident se pak v reakci nechal slyšet, že doporučení soudcům nejsou jejich ovlivňováním, ale vyjádřením názoru.

Přestože Baxa popisoval kroky prezidenta Zemana, ke kterým došlo při setkání mezi čtyřma očima, šéfka Soudcovské unie má jasno. „V tomto případě má pan bývalý předseda Baxa mou naprostou důvěru, protože jednak ho znám osobně – i jeho morální principy. Je to velmi zásadový člověk,“ říká Zemanová, která s Baxou pracovala 12 let.

Důvěru vyslovila i Vojtěchu Šimíčkovi, který zas upozorňoval na snahy hradního kancléře Vratislava Mynáře. Zeman minulý týden řekl, že Mynář jednal se soudci z jeho pověření. O tom, že kancléř opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta, psal předtím týdeník Respekt.

Podle Daniely Zemanové je nutné rozlišovat dvě prezidentovy polohy. Když rozhoduje ohledně soudní moci, ke které má Ústavou dané pravomoci, pak je na místě, aby se s představiteli justice scházel a žádal je o informace z fungování soudů.

Pokud je ale jedním z účastníků soudního řízení, je povinen rerspektovat zásadu rovnosti účastníků před soudem. „Ani prezident tento princip nesmí porušovat,“ zdůraznila Zemanová a zopakovala, že v takových případech nesmí ani prezident mimo procesní řízení dávat žádná svá doporučení ani argumentaci soudci.