Vos a sršní je letos víc a jsou agresivní

Události: Vos a sršní je letos víc než obvykle (zdroj: ČT24)

V Česku jsou přemnožené vosy i sršně, letos jich je mnohem víc než v minulých letech. Potvrzují to entomologové i záchranáři, kteří k lidem s alergickou reakcí vyjíždějí prakticky každý den. Hned dvakrát během 24 hodin musela zasahovat i horská služba, a to v Krkonoších a Beskydech. Násobně více výjezdů registrují také hasiči. Vosám či sršním se daří díky současnému teplému a suchému počasí. Prospěl jim i mírnější průběh zimy.

Nejen že vos a sršní je letos mnohem víc, jsou dokonce i agresivnější. Navíc na ně člověk narazí nejen v lesích či parcích, ale i v centrech měst. Více výjezdů už zaznamenali například plzeňští záchranáři. „V červenci evidujeme kolem 150 výjezdů,“ uvedl mluvčí ZZS Plzeňského kraje Lukáš Úherek.

Zásahů však přibylo prakticky ve všech krajích. Například ve středu horští záchranáři pomáhali u dvou případů těžkých alergií v Krkonoších a Beskydech. Pro jednoho pacienta dokonce musel letět vrtulník.

Plzeňští strážníci oživovali cyklistu, kterého bodla při jízdě vosa. Byl alergik, ale adrenalinové pero, které je důležitou první pomocí, u sebe neměl. „Muže se následně podařilo stabilizovat a předtím, než jsme zahájili masáž srdce, tak na místo dorazila zdravotnická záchranná služba,“ uvedla mluvčí plzeňské městské policie Tereza Schliková.

Záchranáři teď apelují zejména na alergiky, aby u sebe stále měli adrenalinové pero. V případě, že se vydají do přírody, by neměli chodit sami.

Hasiči jsou v terénu denně

Hnízda vos a sršní často likvidují hasiči, které lidé přivolají na pomoc. I oni tvrdí, že jim v poslední době zásahů přibylo. „Letos jsme v průběhu léta zasahovali u víc než sedmi stovek událostí. Oproti loňskému roku se jedná o markantní nárůst, řekla bych až pětinásobný,“ řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Její slova potvrdil i velitel dobrovolných hasičů v Ostrově Josef Černý. „Když to vezmu za poslední roky, tak je to zase extrém. Opakuje se to jednou za pět let,“ sdělil.