TÉMA

Vosa

Záchranáři letos častěji vyjíždějí kvůli hmyzím bodnutím, nejvíc případů je v Jihočeském kraji

Zvýšený počet výjezdů kvůli alergickým reakcím po bodnutí hmyzem evidují od začátku prázdnin zdravotnické záchranné služby téměř ve všech krajích. Podle zjištění ČT nejvíc případů zatím řešili jihočeští záchranáři, kteří vyjížděli ke 126 alergickým reakcím po vosím nebo včelím bodnutí. Zaznamenali jich tak zhruba o tři desítky více než loni. Například v Praze záchranáři zatím řešili asi padesát případů, oproti loňsku je to téměř trojnásobek.
26. 7. 2022|

Vosy bodají jen výjimečně. Lidstvo je potřebuje k přežití, ukazuje výzkum

Vosy jsou většinou sice pokládány za nenáviděný hmyz, ve skutečnosti jsou to ale nesmírně důležití predátoři škůdců, opylovači rostlin, a navíc zdroj antibiotik budoucnosti. Jejich roli zkoumal mezinárodní vědecký tým.
3. 5. 2021|

Invazní vosy mohou ohrožovat i letadla. Australští vědci varují před jejich hnízdy

Invazní vosičky mohou ohrozit leteckou dopravu. Vědci zjistili, že poškozují kriticky důležité přístroje, na nichž jsou letadla závislá. Experti v rámci výzkumu vyrobili kopie zařízení, které pak rozmístili po letišti.
30. 11. 2020|

Stovky výjezdů kvůli bodnutí hmyzem. Záchranáři vybízejí k opatrnosti

Záchranáři už letos vyjeli ke stovkám alergických reakcí po bodnutí vosou, včelou nebo sršní. V několika případech musela pomoci letecká služba. Jeden člověk zemřel. České televizi to řekli krajští záchranáři.
3. 8. 2020|