Voda v létě čelí rizikům. Vodárny mění způsob čištění i několikrát denně

Události: Dohled na kvalitu vody a její čištění (zdroj: ČT24)

Kvalitu vody ve vodovodní síti ohrožují toto léto vedra, silné bouřky, lidé, kteří porušují zákazy, a dokonce i rybáři. V létě se totiž mnohem častěji čerpá voda z povrchových zdrojů, jako jsou přehrady a řeky. V nich se přitom v tomto období objevuje také víc sinic, bakterií nebo kalu.

Na Vírské přehradě se stav vody za poslední roky výrazně zlepšil, přesto jí vedro neprospívá, stejně jako chybějící čistírny odpadních vod. Ve vodě se nejčastěji vyskytuje fosfor: látka, která umožňuje rozvoj vodního květu. Velkým problémem jsou i lidé, kteří se chtějí ve vodě koupat, a také rybáři.

Největší nádrží pitné vody pro Prahu, Střední Čechy a část Vysočiny je Želivka. I tady bedlivě sledují kvalitu vody. Jímá se proto v různé hloubce. „Hloubku odběrů vody používáme podle toho, jaká je aktuální teplota, jaké jsou aktuální srážky, jaká je délka slunečního svitu, protože to všechno má vliv na růst sinic a bakterií,“ popsal kontrolor Marek Rieder.

Úprava vody

Samotných čisticích procesů, které na sebe navazují, je několik. Voda se na pitnou mění třeba pomocí písku nebo aktivního uhlí. V době veder a po silných bouřkách technici mohou proces čištění i několikrát denně změnit. Úpravou a čištěním musí projít veškerá pitná voda, která teče do sítě.

Každý den se v Česku musí upravit přes jeden a půl miliardy litrů pitné vody. Až pak míří do vodojemů a vodovodní sítě. Ta v Česku měří přes 81 tisíc kilometrů, tedy jako dvě cesty kolem světa po rovníku.

Letního období využívají správci sítě i na její kontrolu. Předcházejí tím ztrátám i náročným a zdlouhavým opravám, při kterých je třeba rozkopat chodníky a silnice. Pomáhají jim moderní technologie, jako jsou třeba roboti.

Rostoucí spotřeba

Vláda si dala za cíl vodovodní síť dále posilovat, především kvůli riziku dlouhého sucha. Za posledních deset let se tak rozšířila o víc než čtyři a půl tisíce kilometrů. Nová potrubí zajišťují hlavně stabilnější dodávky. K síti se ale připojují i noví zákazníci, k vodovodu má teď přístup o 360 tisíc lidí víc než před deseti lety. Nově se připojují třeba horské chaty v Krkonoších.

Každý Čech doma spotřebuje v průměru na 82 litrů vody každý den. To je množství, které dorazí až k vodoměru. Část vody z potrubí ale uniká. Ztratí se skoro patnáct procent veškeré pitné vody. To je, jako kdyby každý Čech v průměru vyplýtval 21,5 litru denně.