Vobořil podle Jurečky neplní zadání vlády. Koaliční partneři nevidí pro odvolání důvod

Události: Spor o setrvání Jindřicha Vobořila ve funkci (zdroj: ČT24)

Šéf vládních lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) míní, že národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil svými návrhy na zavedení regulovaného trhu s některými látkami neplní zadání vlády. Chce o něm debatovat ve vládní koalici. Vláda souhlasila s regulací prodeje některých látek jako kratom. Vobořil chystá zákon o regulovaném trhu s konopím. Tento týden v rozhovoru serveru iDNES.cz odpovídal i na dotaz, zda by regulovaný trh mohl fungovat třeba i u kokainu. Uvedl, že si myslí, že by fungovat mohl. Dodal, že jednotlivé látky by se ale měly regulovat podle rizikovosti. To ve svém programovém prohlášení píše i vláda.

„Budu chtít na koaliční úrovni otevřít debatu, jestli s takovýmito postupy a takovýmito nápady pan protidrogový koordinátor plní zadání vlády. Já si myslím, že v tento okamžik neplní,“ sdělil Jurečka.

Vobořilův rozhovor označil za velmi nešťastný. „On nemluví za sebe, on je protidrogový koordinátor, který je vládním protidrogovým koordinátorem,“ upozornil šéf vládních lidovců.  

„Když někdo bude chtít říkat, že nemám říkat svoje názory, tak se musíme bavit, jak se tady máme bavit. A pak to možná pro mě nebude přijatelné a pak ať tam sedí nějaký úředník, který jen salutuje,“ reagoval Vobořil.

Návrh na stanovení pravidel pro regulovaný trh s konopím považuje Jurečka za „velmi diskutabilní“ bez znalosti rizik, která z něho mohou plynout. „Protidrogový koordinátor začíná už potom říkat, že by o něčem podobném uvažoval v případě kokainu a podobně. My tady nemáme být ani žádné Mexiko, ani Bangladéš, ani prostě žádná země, kde drogy populaci a především mladší lidi výrazně decimují,“ poznamenal ministr. Dodal, že si nepřeje „žádnou kriminalizaci dědečků a babiček“ kvůli pěstování rostliny pro vlastní léčbu.

Koaliční partneři nevidí důvod k odvolání

Podle dalších koaličních partnerů je výrok Vobořila o možné regulaci kokainu nešťastný a změna na tomto postu není na pořadu dne. „Jindřich Vobořil nic takového nenavrhoval a navrhovat nebude. Nic takového se nechystá,“ podotkl premiér Petr Fiala (ODS).

„Já bych nerada, abychom na základě jednoho nešťastného výroku odvolávali z funkce,“ dodala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Měl by pokračovat ve své práci, jsou za ním vidět výsledky, například poslední regulace kratomu. Myslím si, že je velmi zdařilá,“ konstatoval předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

Vláda ve svém programovém prohlášení píše, že regulace návykových látek bude odpovídat míře jejich škodlivosti. Kabinet uvádí, že při řešení problematiky závislostí chce uplatňovat politiky podle „vědecky ověřeného a vyváženého konceptu prevence rizik a snižování škod“.

Plán boje proti závislostem s opatřeními do konce roku 2025 schválil Fialův kabinet letos koncem dubna. V materiálu počítá se zavedením přísně regulovaného trhu s konopím. Pravidla jeho nastavení připraví skupina expertů. Vobořil dlouhodobě poukazuje na to, že při důsledné regulaci je možné výrobu, distribuci a prodej kontrolovat. Účinnější je pak i prevence. Už dřív řekl, že díky kontrolovanému trhu by stát mohl na daních také ročně získat miliardy korun.

Lidovečtí politici o Vobořilovi po jeho rozhovoru na sociálních sítích psali jako o „PROdrogovém koordinátorovi“. Vobořil o regulaci a postupu podle škodlivosti jednotlivých látek, tedy i alkoholu či tabáku, mluví dlouhodobě. Jako koordinátor nesouhlasil třeba se zachováním nulové spotřební daně na tiché víno, které lidovci prosadili.