Vnitro a obce chtějí pro strážníky dřívější důchody. Podle resortu práce by to nebylo jednoduché

Události: Důchody strážníků (zdroj: ČT24)

Svaz měst a obcí a ministerstvo vnitra žádají, aby mohli strážníci odcházet dříve do důchodu bez toho, aby se jim krátil. Navrhli to při projednávání chystané penzijní reformy, kterou by měla v únoru řešit vláda. Podobně to už platí u záchranářů nebo podnikových hasičů.

Podle návrhu zástupců obcí a ministerstva vnitra by se strážníkům za dvacet let služby zkrátil důchodový věk o dva a půl roku a za každých dalších šest měsíců pak ještě o jeden měsíc. Celkově ale maximálně o pět let.

Návrh zkrácení důchodů strážníkům
Zdroj: ČT24

Ročně odchází do penze podle ministerstva vnitra kolem sto dvaceti strážníků. Do toho dřívějšího by jich podle nových pravidel mohla jít zhruba polovina.

Podle strážníka městské policie v Brně Romana Růžičky je jeho práce v poslední době náročnější než dříve. „Dřív mi přišlo, že ti lidi byli kultivovanější, nebylo tolik alkoholu,“ prohlásil. Možnost dřívějšího odchodu do penze by uvítal, práce je podle náročná psychicky i fyzicky. „Já se nechci srovnávat s hasiči, policií nebo se záchranáři, nicméně děláme podobnou práci,“ prohlásil.

V Česku působí u městské policie kolem osmi a půl tisíce strážníků. Resort chce i tímto krokem práci zatraktivnit.

„V současné době, pokud se někdo rozhoduje mezi městskou, obecní, státní policií, dává, pokud je přijat, přednost státní policii, třeba i z důvodu výsluhovosti a podobně,“ vysvětlil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Z hlediska vytížení strážníků, z hlediska úkolů, které plní a z hlediska nebezpečnosti, tak by si to zasloužili,“ prohlásil místopředseda výboru pro bezpečnost Jiří Mašek (ANO).

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) to ale nebude tak jednoduché. „Muselo by být vyšší odvodové zatížení pro jejich zaměstnavatele, pak by bylo možné tento krok udělat,“ myslí si. Bez toho nemá krok za realizovatelný. Svaz měst a obcí a resort vnitra přitom nezmiňují, že by radnice za strážníky měly odvádět víc.