Vláda se stále pře o platbách do zdravotnictví. Opozice hrozí obstrukcí

Události: Platby do zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Vládní koalice se stále nemůže dohodnout na výši plateb státu do zdravotnictví v příštích letech. Lidovci nesouhlasí s aktuálním plánem ministrů financí a zdravotnictví na automatické zvyšování plateb za státní pojištěnce. Námitky zejména k úhradám v příštím roce mají však i opoziční strany.

Šéf VZP Zdeněk Kabátek po pondělním zasedání správní rady ujišťoval šest milionů klientů, že pojišťovna letošní miliardové škrty ve zdravotnictví zvládne. Přestože přijde kvůli vládním úsporám o víc než osm miliard korun.

„Jsme na to připraveni a neohrozí to v žádném případě stabilitu Všeobecné zdravotní pojišťovny, ani to neohrozí úhrady pro naše smluvní partnery, tedy dostupnost zdravotních služeb pro naše klienty,“ uvedl Kabátek. Důvodem jsou hlavně miliardové rezervy z minulých let.

Všeobecná zdravotní pojišťovna měla na konci dubna na svých účtech zůstatky ve výši 33 miliard korun. Skoro čtrnáct miliard z této částky mohla okamžitě použít na zaplacení zdravotní péče pro své klienty. Celkem pak měly všechny pojišťovny na účtech zůstatky přes 57 miliard. Rezervy ale budou postupně klesat.

Opozice hrozí obstrukcemi

Ministři financí a zdravotnictví přišli nedávno s návrhem, aby po letošním celoročním zmrazení rostly platby státu za děti, důchodce či nezaměstnané velmi postupně - na dva tisíce korun měsíčně. To ale až v roce 2025. „My se snažíme, aby tam přišlo o něco víc, samozřejmě pragmaticky, jak kolegové říkají, půjde o velký náklad pro stát,“ říká místopředseda KDU-ČSL a šéf správní rady VZP Tom Philipp.

„Dohoda už byla hotová, ale v tuto chvíli jsem dostal informaci od KDU-ČSL, že mají problém s tím, jaká je startovací částka,“ říká také předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví a člen správní rady VZP Bohuslav Svoboda (ODS). Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je otázkou, od jaké částky se Česko odrazí v příštím roce. „Zatím je zřejmé, že to nebude nižší než 1878 korun,“ podotkl. Experti koalice chtějí mít dohodu hotovou do příští středy.

Opozice však návrh označuje za nepřijatelný a zaznívají proto i slova o obstrukcích. V Poslanecké sněmovně by se proto nad tímto zákonem mohly znovu odehrávat dlouhé projevy a noční jednání. „Ani valorizací, kterou vláda navrhuje, pojišťovny nedostanou to, co měly původně dostat,“ říká předseda SPD Tomio Okamura s tím, že strana zvažuje, že bude tento zákon opět obstruovat.

Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové je strana připravena jednat s koalicí i mimo půdu sněmovny. „Chceme zvýšit základnu, aby platba za státního pojištěnce rostla mnohem rychleji,“ dodala.

Na rozdíl od šéfa VZP obě hnutí tvrdí, že může dojít ke zhoršení kvality a dostupnosti zdravotní péče.