Vláda schválila zákon o evidenci skutečných majitelů. Podle kritiků pomůže Babišovi

Vláda v pondělí hlasy ministrů za hnutí ANO schválila návrh zákona o evidenci skutečných majitelů. Podle kritiků může pomoci premiérovi Andreji Babišovi (ANO) v jeho sporu o to, zda je ve střetu zájmů. Předseda koaliční sociální demokracie Jan Hamáček uvedl, že ministři ČSSD se při hlasování zdrželi. Babiš před zasedáním řekl, že se projednávání bodu nezúčastní. Vláda dále zrušila zmrazení nájemného u bytů, které zavedla kvůli pandemii koronaviru, a schválila takzvaný semafor, tedy systém označující země bezpečné pro cestování.

Podle předlohy by byl Babiš považován za vlastníka svěřenských fondů, do kterých vložil holding Agrofert, ale nikoliv za vlastníka samotného holdingu. Podle kritiků mu ustanovení nahrává ve chvíli, kdy jeho střet zájmů řeší unijní orgány. Babiš dlouhodobě odmítá tvrzení, že je ve střetu zájmů.

Hamáček na Twitteru uvedl, že ministři za ČSSD návrh nepodpořili. „Jsme přesvědčeni, že výjimka pro svěřenské fondy není potřeba a jde nad rámec příslušné evropské směrnice. O výjimce tak rozhodne sněmovna svým hlasováním,“ napsal předseda ČSSD.

Ustanovení ohledně svěřenských fondů, které se týká i Babiše, kritizuje Rekonstrukce státu nebo Transparency International. Podle ministerstva spravedlnosti ale jde čistě o zákon, který do českého práva přenese požadavky unijní směrnice proti praní peněz či financování terorismu. V březnu kabinet přerušil projednávání návrhu kvůli výtkám, že materiál probírá v době nouzového stavu. Od té doby ho resort neupravoval.

Změna pravidla pro určování skutečného majitele svěřenského fondu se v novele objevila po připomínkovém řízení na konci roku 2019 na návrh ministerstva financí vedeného Alenou Schillerovou (za ANO), upozornila začátkem roku Transparency International.

Babiš nařčení ze střetu zájmů opakovaně odmítá a označuje ho za politickou záležitost. Loňská zpráva auditorů Evropské komise týkající se dotací z evropských strukturálních fondů uvedla, že Babiš ve střetu zájmů je. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, ač ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů.

Ministerstvo v předkládací zprávě uvedlo, že evidence majitelů má posílit transparentnost právnických osob a právních uspořádání a je jedním z nástrojů boje proti praní peněz a financování terorismu. Předpis vymezuje, kdo je považován za skutečného majitele, ale také reguluje přístup k údajům v příslušné evidenci a proces zápisu údajů o skutečném majiteli. 

Zákon Babišovi usnadní přijímat neoprávněně další dotace, tvrdí Piráti

Opoziční strany návrh zákona ostře kritizují. Podle opozičních Pirátů předpis premiéru Babišovi usnadňuje schovávat své vlastnictví Agrofertu a přijímat neoprávněně další dotace. „Jsem přesvědčen, že vláda si nemůže svévolně změnit mezinárodně platný termín jako patrně jediná země EU,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Babiš podle Pirátů usoudil, že svůj potvrzený střet zájmů vyřeší tím, že si „přizpůsobí zákony k obrazu svému“. Analytický tým Pirátů se obrátí na nezávislé experty evropského práva, zda je kritizované ustanovení v souladu se směrnicí, kterou podle ministerstva spravedlnosti zapracovává do českého práva. „V téže věci se zároveň obrátíme na Parlamentní institut s žádostí o posouzení kompatibility,“ dodal Bartoš.

Šéf Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan vyzval předsedy opozičních stran k tomu, aby podepsali pozměňovací návrh, který by kritizované ustanovené změnil. Odsoudil také postoj sociální demokracie.

„Statečná statečná ČSSD. Ono hodit to na Poslaneckou sněmovnu, ve které si komunisticko-populisticko-fašistická koalice schválí, co pro ni bude výhodné, je 'hrdinství',“ uvedl Rakušan na Twitteru. „Spojme se proti tomu. Ať se ukáže, kdo je kdo,“ doplnil.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že hnutí ANO nemá úctu k právu ani občanům. „Politická strana, kterou na vlastní náklady provozuje premiér, opět veřejně prozrazuje záměr privatizovat výkon státní moci. TOP 09 s tím zásadně nesouhlasí,“ uvedla. Babiš podle ní zatoužil po tom, aby se o jeho střetu zájmů přestalo mluvit, ale dosáhl opaku.

Předpis je podle Adamové nejlepším důkazem Babišova „provinění“. „Jak moc mu na tomto zákonu záleží, dokazuje, že zákon protlačil vládou i bez podpory ministrů ČSSD. Sociální demokraté sehrávají roli komparzistů a o ničem reálně nerozhodují,“ dodala. 

Vláda zrušila zmrazení nájemného u bytů

Vláda dále zrušila zmrazení nájemného u bytů, které zavedla kvůli pandemii koronaviru 23. dubna. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na Twitteru uvedla, že po ukončení nouzového stavu skončilo i omezení pohybu a situace na trhu s byty se vrací k normálu. Cenové moratorium kritizovala opozice a část senátorů ho Ústavnímu soudu navrhla zrušit.

„Rušíme stropy na nájmy. Během nouzového stavu byl problém sehnat si nové bydlení, proto jsme lidem dali záruku, že jim náklady na bydlení neporostou. Omezení pohybu už ale skončila a prohlídky bytů už zase probíhají. Vracíme se k normálu,“ uvedla Schillerová na sociálních sítích během jednání kabinetu.

Od půlky června mohou Češi bez omezení cestovat po většině EU

Vláda schválila také takzvaný semafor, tedy systém označující bezpečné země pro cestování, uvedl na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Češi se budou muset od 15. června prokazovat negativními testy na onemocnění covid-19 při návratu z Velké Británie a Švédska.

Z dalších zemí Evropské unie budou moci přicestovat bez omezení, týká se to všech sousedních zemí včetně Polska i turistických destinací, jako jsou Řecko, Chorvatsko či Bulharsko.

Země jsou v systému rozdělené do tří kategorií značících nízké, střední a vysoké riziko. Češi mohou bez omezení cestovat do států v prvních dvou kategoriích. Cizinci přijíždějící do ČR se ale budou muset nadále prokazovat testem i při cestě ze středně rizikových zemí, do nichž patří Itálie, Španělsko, Francie, Belgie, Nizozemsko, Portugalsko či Irsko.