Vláda nedělá ve věci energií prakticky nic, kritizuje Havlíček. Je podle něj čas na zastropování, ne kompenzace

Interview ČT24 s Karlem Havlíčkem (zdroj: ČT24)

Důvodem, proč chce ANO vyslovit vládě Petra Fialy (ODS) nedůvěru, je podle 1. místopředsedy hnutí Karla Havlíčka to, že kabinet prakticky nic nedělá proti rostoucím cenám energií. Řekl to v Interview ČT24. Havlíček a celé ANO také trvají na tom, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) by měl odsoupit, a to v souvislosti s kauzou šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka. Mlejnek ve středu oznámil rezignaci.

Pokud jde o kauzu Mlejnka, podle Havlíčka s největší pravděpodobností odstoupil proto, že byl novináři načapán, jak lhal o tom, že se setkával a domlouval s těmi, kteří byli odsouzeni za korupci. „Proto je možná ještě větší důvod udělat diskuzi o vyslovení nedůvěry vládě,“ řekl. 

Podotkl také, že hnutí ANO už ministra vnitra Rakušana vyzývá k odstoupení dva měsíce, což bylo ještě před kauzou Mlejnka. A výzvu pravděpodobně zopakují i na čtvrteční schůzi, účastnit se podle Havlíčka bude i šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Nepochybně bude mít projev a v tom projevu zřejmě zazní, aby Rakušan odstoupil,“ uvedl Havlíček.

Babišova docházka není problém, říká Havlíček

Havlíček si je vědom toho, že docházka Andreje Babiše ve sněmovně patří k nejhorším. „Nevadí mi to,“ reagoval. „Ve sněmovně se páruje. Vždy koalice nabídne určitý počet pozic pro párování a to párování si rozebírají jednotlivé strany. Část padne na ANO a v rámci ANO jsme se domluvili, že budeme párovat zejména Babiše, protože on jezdí hodně do terénu a jedná s lidmi,“ konstatoval. 

Na otázku ohledně toho, že předseda hnutí ANO nikdy nepřipustil, že by kvůli trestnímu stíhání odstoupil, ale v září ho čeká soud, přitom hnutí ANO chce konec Rakušana ve funkci, který není ani z ničeho obviněn, Havlíček řekl, že v souvislosti s Čapím hnízdem „náš pan předseda nikdy nic neskrýval“.

„Bylo to před jeho vstupem do politiky. Všichni věděli, že tam dotace byla, a dnes se řeší, jestli to byla firma malá, střední nebo velká. Nebyla tam žádná korupce, žádný kokain, žádné tajné služby nebo šifrované telefony,“ reagoval. 

Havlíček si myslí, že je velmi nepravděpodobné, aby ministr Rakušan neměl žádné informace od tajných služeb o tom, „co dnes objevili novináři“. „Když to vědí novináři a neví to ministr vnitra, je to minimálně divné,“ míní. 

Co dělá a nedělá vláda ve věci energií?

Dál se řeší energetická krize. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ve středu oznámil, že teplárny budou moci od 5. září využívat i jiné palivo než jenom plyn, aniž by jim hrozila sankce. Podle Havlíčka jde o správné rozhodnutí.

Naopak slib Síkely, že zpracovatelským firmám poskytne kompenzace s náklady 25 až 28 miliard korun, považuje za špatné rozhodnutí. „Nemá to prokonzultováno, projednáno. Proč to dáváme pouze těm firmám, které mají ztrátu? Takže firmy, které byly poctivé, začaly šetřit, propustily zaměstnance, firmy, které mají stejné náklady, budou v tuto chvíli znevýhodněny?“ ptal se místopředseda ANO a dodal, že není čas na kompenzace, ale musí se zastropovat ceny.  

Havlíček upozornil například na to, že ČEZ bude mít zisk 80 až 90 miliard korun. „To je 70 miliard navíc a stát není schopen si ty peníze z ČEZu ani stáhnout. Druhá věc, máme zde modernizační fond, kam teče více peněz z emisních povolenek. Nebude tam 150 miliard korun do roku 2027, ale 400 miliard. Stát není schopen si ty peníze drobnou změnou zákona stáhnout do rozpočtu a použít je na podporu,“ řekl. Zmínil také příjem z DPH, který by se podle něj měl vrátit do ekonomiky. 

Síkela také plánuje předložit návrh na urychlené založení státního obchodníka s energiemi, který by mohl pomoct s nákupem energií pro kraje či nemocnice. V tomto případě by byl místopředseda ANO obezřetný.

„Neříkám, že je to chybná úvaha. Ale proč obchodník, který bude prodávat energie pouze krajským institucím a podobně? My potřebujeme, aby se snížily ceny v domácnostech, ve veřejných institucích a ve firmách,“ upozornil. Opět zopakoval, že v tuto chvíli je cestou už jenom zastropování cen energií.