Vláda chystá úpravu valorizace důchodů. Zohledňovat chce jen část inflace

Události: Vláda chce snížit tempo růstu důchodů (zdroj: ČT24)

Vládní koalice chystá nejcitelnější zpomalení růstu důchodů za poslední dekádu. Česká televize zjistila, že nejpozději od nového roku mají penze růst o třetinu pomaleji než nyní. Počítá s tím nový plán ministerstva práce a sociálních věcí, díky kterému by kabinet ušetřil v rozpočtu miliardy. Do růstu penzí už by totiž stát nepočítal celou inflaci, jako je tomu dnes, ale jen její dvě třetiny. Citelné zpomalení růstu důchodů má platit minimálně dva roky.

Renata Čespivová z Karviné se i přes pravidelný růst důchodu vyrovnává s vysokými cenami složitě. „Chodím pro podporu na bydlení, neutáhla bych to z důchodu. Mám velký byt a nemůžu ho vyměnit za menší, všechno je drahé. Nájmy jsou ještě dražší, než platit za velký byt,“ popsala.

Jiří Sádlo z Bušovic u Plzně má naopak důchod mírně nad průměrem. Za poslední rok a čtvrt mu vzrostla penze o víc než tři tisíce. „Přidání vlády nebylo proto, že by chtěli důchodcům přidat, ale museli. To je ze zákona,“ řekl.

Návrh zohledňuje jen dvě třetiny inflace

Právě změnu zákona garantujícího důchodcům dorovnání celé inflace teď zvažuje vládní koalice. Podle interního materiálu ministerstva práce by stát nově do růstu důchodů nepočítal celou předchozí inflaci, ale jen dvě třetiny. Už minulý týden o dokumentu jednali koaliční lídři. Veřejně ho ale příliš komentovat nechtěli.

„Chystáme se určitě upravit valorizační mechanismus. Ten současný není dlouhodobě udržitelný z hlediska dopadů na státní rozpočet,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Že ministerstvo přišlo s nějakou základní vizí, o které se diskutuje, tak to je myslím jasný důkaz, že to bereme vážně,“ dodal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Navýšení penzí v lednu 2024 by tak bylo o zhruba sto až dvě stě korun nižší, než kdyby zůstal zákon stejný jako dnes. Záležet ještě bude na výši letošní inflace. „Co se týče valorizace, je potřeba se bavit o změně nastavení. Respektive, zda je udržitelné, abychom ji nechali ve stávající podobě. Já se domnívám za TOP 09, že to takto udržitelné není,“ uvedla předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Průměrný starobní důchod
Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

„Když říkám, že to je téma k vážné debatě, tak si myslím, že v té větě je všechno potřebné, co jsem k tomu v této chvíli chtěl říci,“ okomentoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

V příštím roce by tak díky zpomalení růstu důchodů mohl ušetřit ve státním rozpočtu přes deset miliard korun. V roce 2025 by to dokonce mohlo být víc než 14 miliard.

Přesto budou výdaje na penze i nadále růst. Zatímco při započítání celé inflace by v roce 2024 vzrostly výdaje na důchody z letošních prozatím schválených 672 na 707 miliard, při započítání dvou třetin inflace by stát poslal na důchody 696,5 miliardy.

Výdaje na důchody
Zdroj: Návrh státního rozpočtu na rok 2023

Opozice snížení tempa růstu důchodů odmítá

Opozice ale s jakýmkoli zpomalením růstu příjmů důchodců nesouhlasí. „Přispívali do sociálního systému, teď se o ně systém má postarat, a ne že v této těžké době sáhneme na tyto příjmy. Nepřijatelné, nepřijatelné,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„My bychom to nepodpořili, protože výsledkem toho bude, že lidem klesnou reálné důchody,“ řekl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Vládní koalice chce definitivní dohodu na zpomalení růstu důchodů oficiálně představit během několika týdnů.