V novém volebním modelu Kantaru posílila ODS, polepšili si i Piráti a SPD

V říjnovém volebním modelu agentury Kantar obhájilo hnutí ANO první pozici, byť vykázalo mírný pokles. Naopak lepšího výsledku než před měsícem dosáhla v modelu ODS na druhém místě a polepšili si také Piráti a SPD. Celkem by se do sněmovny dostalo pět subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.

Hnutí ANO dosáhlo v říjnovém modelu na 32,5 procenta, což je ve srovnání s předchozím průzkumem o procentní bod horší výsledek. I tak si v modelu udržuje náskok před ODS na druhém místě. Ta by měla tentokrát 15,5 procenta, tedy o 3,5 procentního bodu víc než minule. Autoři průzkumu uvádějí, že z odpovědí respondentů nevyplývá relevantní důvod pro tento výrazný nárůst preferencí. Může tak jít o korekci předchozího modelu, nebo o jednorázový výkyv. Jak to je, by mohl naznačit až příští průzkum.

Na třetím místě se v modelu shodně umístili Piráti a SPD s 10,5 procenta. V obou případech si ve srovnání s minulým měsícem polepšili, u SPD je to o procentní bod, u Pirátů dokonce o dva procentní body.

Do sněmovny by se ještě dostalo hnutí STAN, které by získalo sedm procent. Ostatní subjekty se podle průzkumu nacházejí pod pětiprocentní hranicí. Nejblíže by k ní měla TOP 09 s 4,5 procenta následovaná KSČM a Socdem, které by získaly po 3,5 procenta. Jak lidovci, tak Přísaha dle modelu vykázali 2,5 procenta. Na dvou procentech by bylo PRO.

Volební model – hypoteticky, s koalicí
Zdroj: Kantar CZ/tech. CATI a CAWI/stat. chyba ±1/1 až ±3/6 p. b./16. 10. až 3. 11. 2023/984 resp.

Za situace, že by se voleb v době sběru dat zúčastnila koalice SPOLU (složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) tak jako v roce 2021, ovšem už ne koalice Pirátů a STAN, by hnutí ANO mělo na prvním místě 33 procent. Koalice SPOLU by získala 21,5 procenta. Piráti a SPD by měli shodně po 10,5 procenta a hnutí STAN by dosáhlo na sedm procent. Ostatní politické subjekty by byly pod pětiprocentní hranicí.

Nízká spokojenost s politickou situací

Se současnou politickou situací je podle průzkumu spokojeno 22 procent obyvatel, což je srovnatelné se zářijovým zjištěním, kdy to bylo 21 procent. Je to stále méně než začátkem roku, kdy toto hodnocení dosahovalo i 33 procent, nebo v době krátce po nástupu nynější vlády – v únoru 2022 činila spokojenost 42 procent.

Deklarovaná ochota jít k volbám do Poslanecké sněmovny aktuálně dosahuje 77 procent, jedná se o mírný meziměsíční pokles zpět na úroveň dlouhodobého průměru. Konkrétně 55 procent respondentů uvedlo, že by se určitě zúčastnilo voleb, kdyby se konaly v době sběru dat. Dalších 22 procent dotázaných by se spíše zúčastnilo. Na opačné straně stojí 23 procent těch, kteří by se určitě nebo spíše hlasování nezúčastnili.

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: 87. vlna průzkumu Trendy Česka

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 16. 10. až 3. 11. 2023 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).
  • Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 988 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,6 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
  • Do volebního modelu počítajícího s koalicí vstoupilo 984 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,6 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.