V mase z Polska salmonela nebyla. Kontroly ale odhalily chyby při označování masa

Události: Hovězí z polských jatek salmonelu neobsahovalo (zdroj: ČT24)

V mase z problematických polských jatek, které se dostalo do Česka, nebyla zjištěna zdraví nebezpečná salmonela. Následné kontroly Státní veterinární správy (SVS) ale odhalily, že některé pražské restaurace vydávají polské maso za české. Prověrky provádí i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která zatím potíže s původem masa nezjistila. Kontroly jsou reakcí na podněty související s kauzou prodeje polského hovězího z mrtvých či nemocných zvířat. Polské maso nabízí v Česku i část obchodních řetězců. Ty však tvrdí, že maso nepochází z problematických jatek.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) ve středu informoval o tom, že některé pražské luxusní restaurace nabízejí polské maso, přičemž ho vydávají za argentinské. Podle ministerstva tyto informace dostal od dozorových orgánů. Odpoledne pak na dotaz, o jaké jde podniky, uvedl, že v restauraci U Moťáka v pražském Karlíně se podle veterinářů našlo 31 kilogramů masa neznámého původu.

Jednatel podniku Roman Motovský se Tomanovými slovy cítí poškozen a vůči ministerstvu zvažuje právní kroky. Ve středečním rozhovoru pro server iRozhlas.cz Motovský zdůraznil,  že maso na základě kontroly veterinářů zlikvidovali, k zákazníkům se žádné nedostalo. Vůči ministrovým výrokům se ohradila také Asociace hotelů a restaurací ČR. 

Ve čtvrtek ministerstvo zemědělství uvedlo, že špatné označení masa se týká i dalších pražských stravovacích zařízení. „Další nesrovnalosti byly zjištěny v několika jiných pražských restauracích. Na dodacích listech byl uveden původ Česká republika, přestože maso v originálním balení mělo na etiketách jasně vyznačený původ, a to Polsko,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Žádné konkrétní podniky však veterináři dále neuvedli.

Se speciálními kontrolami masa pokračuje také Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Mluvčí úřadu ve čtvrtek uvedl, že SZPI zatím při kontrolách vytipovaných pražských restaurací nezjistila žádné pochybení ve vztahu k původu masa, ani nenašla žádné maso neznámého původu. 

Veterináři: Hovězí z Polska mířící do Prahy v sobě salmonelu nemělo

Ve čtvrtek už měli veterináři také výsledky posledních testů na salmonelu. „Výsledky vyšetření nezjistily ve vzorcích přítomnost salmonel. Už v úterý 5. února vyšetření přineslo negativní výsledky na rezidua veterinárních léčiv a vzorky též vyhověly smyslovému hodnocení v laboratoři,“ dodal Majer.

„Výsledky testu nic nemění na tom, že maso nemělo na trhu co dělat. Legislativa neumožňuje prodej masa ze závodu, kde je podezření, že neproběhla veterinární prohlídka,“ zdůraznil Majer.

Veterináři od úterý provádějí také intenzivní kontroly kamionů a dodávek v příhraničních oblastech, které by polské maso mohly vézt. Ke čtvrtku zastavili 491 vozidel, 86 z nich vezlo veterinární zboží. Odebrali čtyři vzorky hovězího masa a zjistili 15 závad, které byly hlavně administrativní.

„Převažovaly závady administrativního rázu, nicméně byla zjištěna i závažnější porušení legislativy. Asi nejzávažnější zjištěním dosud byla přeprava cca 120 kg hovězího masa bez jakýchkoliv průkazů původu zjištěná při kontrole v obci Rynoltice v Libereckém kraji. Zjištěno bylo také například nedodržení teplotního řetězce při přepravě potravin nebo přeprava kuchyňských odpadů ke zkrmení hospodářským zvířatům, což se nesmí,“ sdělil zástupce mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. 

Některé řetězce maso z Polska i nadále odebírají

Část obchodních řetězců i nadále odebírá hovězí maso z Polska. Ubezpečují však, že není z problematických jatek nebo z Mazovské oblasti.

Penny Market, Globus a Billa nebo třeba Rohlík.cz uvedly, že mají hovězí maso pouze z českých chovů. Žádné maso polského původu podle svých zástupců nedováží ani firma Ahold, která provozuje řetězec Albert. Kaufland, Lidl a Tesco to netvrdí, podle nich je však maso kontrolované a je dbáno o jeho kvalitu. 

 „Maso pro naše prodejny odebíráme z kapacitních důvodů od českých i zahraničních dodavatelů,“ uvedla za Lidl Zuzana Holá. Podle ní řetězec odebírá od polských výrobců pouze tatarský biftek a některé uzeniny. „Ve všech případech se však jedná o velké dodavatele s vlastními jatky či prověřenými dodavateli surovin. Aktuální kauza se jich netýká,“ dodala.

Mluvčí Kauflandu Renata Maierl sdělila, že žádný z dodavatelů řetězce nepochází z problematické Mazovské oblasti. Jejich společnost podle ní odebírá maso pouze od prověřených dodavatelů.

Mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček uvedl, že polská jatka, kde se zjistily problémy, nedodávají žádné čerstvé produkty do řetězce Tesco. „Provádíme kompletní kontrolu všech produktů prodávaných v našich obchodech, které obsahují maso z Polska a nenalezli jsme žádné hovězí, které by pocházelo z dotčených jatek,“ sdělil.

Například řezníci v Globusu si podle své mluvčí Rity Gabrielové mladé býky bourají sami. „Maso prodávané na váhu je také dokonale evidováno a informace o původu jsou zákazníkům na všech řeznických pultech k dispozici,“ uvedla.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Do Česka se dostalo zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů.