V Česku po týdnu opět přibylo více než 300 potvrzených případů koronaviru za den

Laboratoře v úterý odhalily 302 nakažených, o 14 méně než před týdnem. Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, vzrostlo nepatrně na 0,96. Nezměnil se počet nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední týden, sedmý den po sobě je na hodnotě 15. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

V nemocnicích bylo s covidem-19 k úterku 36 hospitalizovaných, o sedm méně než v pondělí. Počet pacientů v těžkém stavu zůstává na pěti. Od začátku epidemie zemřelo s koronavirem v Česku 30 342 lidí. V uplynulých sedmi dnech bylo obětí pět, zatím poslední dva zemřelí připadají na pondělí.

Aktuální opatření proti covidu v Česku považují odborníci za dostatečná, vyplynulo podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) ze středečního jednání Ústředního krizového štábu. S ohledem na vývoj v zahraničí však zdůraznil, že je nadále namístě opatrnost.

Nejvíce se koronavirus v poslední době šíří v Praze. Za uplynulých sedm dní tam na sto tisíc obyvatel připadá 41 případů. V Plzeňském kraji je takzvaná incidence 34, ve středních Čechách 21. Naopak relativně nejlepší situace je v Olomouckém, Zlínském a Ústeckém kraji, kde bylo v posledním týdnu zhruba šest nakažených na sto tisíc obyvatel.

Od loňského začátku epidemie odhalily laboratoře v Česku 1 671 685 případů covidu-19. Z nákazy se dosud vyléčilo 1 638 393 lidí.

Laboratoře v úterý provedly přibližně 77 tisíc testů, o 15 tisíc méně než před týdnem. Podíl pozitivních vzorků u preventivních testů vzrostl na 0,21 procenta. V případě diagnostických, které podstupují mimo jiné lidé vykazující příznaky, se zvýšil na 1,9 procenta. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, činil podíl nakažených 0,78 procenta. Také v tomto případě je to proti minulému týdnu mírný nárůst.

Jedinou účinnou prevencí proti koronaviru je podle odborníků očkování. S vakcinací se v Česku začalo v posledním týdnu loňského roku. Od té doby zdravotníci podali téměř 9,7 milionu dávek. Ukončené očkování má 4 370 979 lidí. V úterý podstoupilo očkování 83 353 zájemců, přibližně o deset tisíc méně než před týdnem.

Premiér Andrej Babiš (ANO) při středečním otevření očkovacího centra bez registrace v brněnském nákupním centru Olympia uvedl, že v neděli by měla být v Česku aplikována desetimiliontá dávka vakcíny proti covidu. Další očkovací centra bez registrace ve středu otvírají v Ostravě, Zlíně, Luhačovicích, Uherském Hradišti a v Jaroměři. Dosud fungovala v Praze na hlavním nádraží a v obchodních centrech Chodov a Nový Smíchov.

Za každý test pro žáky zaplatí stát 18,87 koruny

Správa státních hmotných rezerv ve středu uzavřela soutěž na dodávku 4,2 milionu antigenních testů pro testování školáků v září.  Zakázku podle předsedy správy získala firma Batist Medical. Cena jednoho testu bude činit 18,87 koruny bez DPH. ČTK uvedla, že podle jejích zdrojů dodá Batist Medical testy od čínské společnosti Genrui Biotech. Ty jsou určeny pro testování z přední části nosu.

„Součástí zakázky je ještě možnost dokoupit za stejnou cenu dalších 1,2 milionu testů, které by mohly sloužit jako rezerva pro dodatečné testování,“ dodal Švagr.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že vláda musí do půlky srpna kvůli případným dalším nákupům rozhodnout, zda budou školy testovat žáky a studenty na covid-19 i dál na podzim. Zatím se počítá s plošným testováním ve školách v prvním měsíci po prázdninách.