Úřady prověřují nemovitosti napojené na Rusko. Zkoumají i hotely v Karlových Varech

Policie prověřuje nemovitosti v Karlových Varech (zdroj: ČT24)

České ministerstvo financí nepřestává pátrat po nemovitostech, které patří ruským podnikatelům napojeným na režim prezidenta Vladimira Putina. Úřad se kromě jiného zaměřuje na domy v lázeňských městech. Sankce přijímané kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu by se mohly vztahovat na některé hotely.

„V obecné rovině můžu potvrdit, že se Finanční analytický úřad zabývá majetky, subjekty, fyzickými osobami i v českých lázeňských městech,“ potvrdila informaci mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová.

Jednou z prověřovaných nemovitostí je karlovarský hotel Westend. Podle informací ČT ministerstvo financí zkoumá, jestli se jedná o ruský majetek, který sankce umožňují zmrazit.

Majitelem má být ruský miliardář Vladimir Jevtušenko, který před osmi lety v Rusku čelil obvinění z praní špinavých peněz. Do vězení však nešel a v posledních letech se objevoval ve společnosti ruského prezidenta Vladimira Putina.

Prověřování dalších nemovitostí

České tajné služby a analytici prověřují také hotel Moskevský dvůr v majetku moskevské radnice pořízený v době, kdy byl starostou Jurij Lužkov, nebo hotel Ulrika patřící přímo Republice Tatarstán, která je součástí Ruské federace.

Specialisté ministerstva financí pátrají podle informací ČT také po majetku lidí státního podniku Gazprom. Ti přes společnost Vemex provozovali například hotel Aberg na Doubské hoře. V areálu působí i pravoslavná církev. Nemovitost je nyní psaná na anonymní firmu na Kypru.

Hotel Aberg na Doubské hoře
Zdroj: ČT24

České zpravodajské služby zaznamenaly už před patnácti lety, že hotel Aberg, jehož součástí je i pravoslavná kaple, sloužil mimo jiné ke schůzkám zástupců ruských tajných služeb. Hotel byl v posledních dvaceti letech většinou prázdný a areál uzavřený. „Nic se tam neděje. Je to v podstatě mrtvý dům,“ říká předsedkyně sdružení Občané proti bezpráví Eva Guhová.

Ruští investoři většinu nemovitostí na Karlovarsku získali už v 90. letech. „Pochopitelně v devadesátých letech zde byl tak trošku klondajk, velmi často tomu napomáhali i místní,“ říká zastupitel města Karlovy Vary Jindřich Čermák (Piráti).

Řada lukrativních bytů a domů v centru Karlových Varů byla na anonymní firmy převedena až v posledních deseti letech, přičemž největší vlna nastala po invazi Ruska na Krym v roce 2014. Ministerstvo financí prověřuje v souvislosti s akcemi zhruba sedmdesát firem.