Tramping láká i mladé

Události: Fenomén trampingu v Česku (zdroj: ČT24)

Už přes sto let trvá v Česku fenomén trampingu. Původně se inspiroval skautingem i divokým západem, fanoušky má však i mezi mladšími generacemi. Tramping přitom nikdy nebyl organizovaný, i proto neexistují přesná čísla o jeho příznivcích. Odhady však mluví o desítkách tisíc lidí.

Samotná historie trampingu sahá těsně před první světovou válku. Podle trampů je tento „životní styl“ českým unikátem i symbolem svobody. A i když se doba mění, ideály a duch této přes sto let staré záliby zůstává stále stejný.

K trampingu patří osady – tedy místa se sruby či chatami. Často hůře přístupná a bez pitné vody. Takových osad je v zemi kolem šesti tisíc. Ta nejstarší je ve vltavském údolí u Štěchovic – Ztracená osada, známá jako Ztracenka. Založila ji parta trampů v roce 1918 a původně stála v místech, kde je nyní molo. Do vyšší lokality ji přesunuli kvůli stavu vody. Nejprve tu bylo jen pár chat, nyní jich je čtyřiašedesát.

Dovolená v hotelu, apartmánu nebo třeba v kempu u Čechů sice stále vede, lidí, kteří hledají klid v přírodě ale v posledních letech přibývá. Oblíbená jsou třeba takzvaná nouzová nocoviště a útulny v národních parcích. Turisté je najdou v Krkonoších i na Šumavě.