Do kempů už lidé nejezdí jen pod stan. Hledají lepší vybavení i netradiční ubytování

Události: Kempy v Česku (zdroj: ČT24)

Češi jsou národem kempařů, táborníci jsou ale stále náročnější. Většině už dávno nestačí místo na stan na zelené louce u rybníka a les. Hledání ideálního kempu obvykle začíná ještě před cestou. Dřív se jezdilo na doporučení známých, dnes podle hodnocení z internetu. Kempy se stále vylepšují, objevují se v nich jurty, chatky na stromech nebo prosklené maringotky.

Kempování se v poslední době výrazně proměnilo. Například co do konstrukce stanů a jejich materiálů. Z těžké bavlny se přešlo hlavně na lehčí umělá vlákna. Oceňuje to i Vladimíra Švarcová. „Stany se proměnily hodně, ten materiál je úplně jiný, jsou lehké. Je to velký rozdíl,“ potvrdila.

Stanovat jezdila hlavně v dětství, letos se ale chystá do Norska. „Chci tam trochu chodit a budu tam jezdit na kole, tak uvažuji o tom, že bych si dala vícedenní trek, a na to potřebuju stan,“ říká.

Těch už ale dnes existuje mnoho druhů, proto je potřeba vědět, jakému účelu bude stan sloužit. Musí nabídnout nejenom ochranu před vnějšími vlivy, jako je vítr a déšť, ale poskytnout dostatek prostoru, odpovídající ventilaci, hlavně jednoduchou stavbu. Základní stan, který vezmu na festival nebo na vodu do našich podmínek, by měl mít podlážku a tropiko s minimálně třemi tisíci milimetry vodního sloupce,“ vysvětluje vedoucí výstavy stanů 4camping Zdeněk Batěk.

Vyšší nároky na vybavení

Nároky se ale nezvyšují jenom u stanů. Vyšší kvalitu a víc možností lidé vyžadují i u kempingového vybavení. Podle jeho prodejců roste obliba dlouhých výletů, takže materiály musí být lehčí a výbava skladnější. Poptávané je lehčí vybavení i na letní festivaly, právě jejich sezona teď začíná.

Výběr podle internetových recenzí

Ne každý chce ale strávit čas v přírodě i s případným nepohodlím, které může klasické kempování přinášet. Proto se kempy stále vylepšují. Suché záchody a společné sprchy s jedním bojlerem, kde rychle dojde teplá voda, už netáhnou.

Kempy dnes nabízejí víc než ohniště a zásuvku pro karavan, každý provozovatel se snaží svůj kemp nějak zpestřit, nalákat širší klientelu. Stále častěji se v nich proto objevují mongolské jurty, chatičky na stromech, prosklené maringotky či středověké stany.

„Nejdůležitější je atmosféra místa, tu hledají lidé víc než informaci, jestli teče teplá voda. A samozřejmě zprávy o tom, jaký je přístup majitele a personálu k hostům,“ říká šéf serveru Dokempu Zbyněk Janyška. Lidé podle něj provozovatelům neodpustí špatně udržovaný areál a už vůbec ne špinavé sociální zařízení. A nepostěžují si pak jen známým, ale napíšou to do internetových recenzí všem.

Stále oblíbenější glamping

Stále větší oblibu si získává i takzvaný glamping, ubytování v lese nebo u vody prakticky s hotelovým vybavením, lednicí, mikrovlnkou, splachovacím záchodem a sprchou.

Dříve byl glamping čistě letní záležitostí, dnes jsou některá místa v provozu po celý rok. „V zahraničí jsou, co se týče glampingu, trochu víc vepředu. Zájem je stále rostoucí. Dokonce se na nás obracejí firmy, které by rády uspořádaly teambuilding,“ uvedl jednatel jedné z firem nabízejících glamping Libor Reinold Babáček.

Na cestovatelském portálu Amazing Places je právě glamping nejvyhledávanějším typem ubytování. „Také roste konkurence a samozřejmě nároky na vybavení v jednotlivých místech,“ potvrdil ředitel webu Václav Vítek. Většinou lidé přijíždějí na víkend. Průměrná cena pro dva se pohybuje kolem osmi tisíc korun.

Kempovat v Česku je možné na skoro šesti stech místech, která nabízejí kapacitu pro padesát tisíc stanů a karavanů. Lidé, kteří preferují spíš chatky, mohou vyrazit do zhruba tří set osad.