Vyšší ceny neodradily. Kempy jsou na léto téměř plné

Kempy před hlavní sezonou hlásí velkou obsazenost. Některé z nich mají už teď téměř naplněné své kapacity na letní měsíce. Zájem je vysoký i přes citelné zdražování ubytování i občerstvení v areálech, potvrdily ČT oslovené kempy.

„S ubytovacími kapacitami jsme tak na 80 procentech. Exponované termíny kolem svátků jsou pak zcela rozebrané,“ uvedl mluvčí Václav Novák za společnost Kanak, která provozuje kemp Branná ležící na Vltavě. I provozovatelé dalších oslovených kempů jeho slova potvrzují. Například chatkové areály Karolínka a Perla, které leží u jedné z nejznámějších vodních ploch republiky – Máchova jezera, hlásí už nyní 95% obsazenost.

Zájem o ubytování na prázdniny zaznamenaly i v dalších oblíbených letních destinacích – třeba na Lipně nebo u nádrže Vranov. „Po covidové době jsme zaznamenali výrazný nárůst rezervací. Zájem je cca o 20 procent vyšší,“ uvedl za areál Lipno Modřín jeho marketingový manažer Jiří Gruntorád. Také kemp Vranovská pláž je na oba měsíce ze dvou třetin obsazený.

Dovolená v kempech se letos oproti předchozím letům prodraží. Například v areálu Branná ceny navyšovaly zhruba o 20 procent. Přenocování v malém stanu letos v hlavní sezoně vyjde na 180 korun. Místo pro karavan pak stojí 400 korun a pronájem chatky 1100 korun na noc.

Lidé zaplatí víc ale také za služby a občerstvení. V Autokempu Sedmihorky za malou kávu s dezertem rekreanti zaplatí přes sto korun – téměř o 20 korun více než loni. „Cena potravin šla nahoru, a tak se to projevilo i u ceny jídel. Zdražení je v řádu 20–25 procent. Pro představu – cena za kávu espresso se od loňska zvýšila ze 39 na 45 korun, cena dortu z 52 na 65 korun,“ vypočítává za jeden z největších autokempů v republice jednatel Josef Bém.

Důvodem pro zdražování je podle oslovených kempů navýšení nákladů za energie, mzdy nebo také stavební materiál. I před zdražování svých ceníků ale provozovatelé kempů očekávají úspěšnou sezonu. „Věříme, že letošní sezona proběhne podobně úspěšně jako ty minulé a že zájem bude stále na vysoké úrovni,“ dodal Václav Novák – mluvčí firmy Kanak, která provozuje kemp Branná.