Testy v sobotu odhalily 63 případů covidu. Mírně stouplo reprodukční číslo

V sobotu přibylo v Česku 63 případů koronaviru, což je nejméně za první víkendový den od loňského 11. července. Před týdnem testy odhalily o deset nakažených více, současně se ale víc testovalo. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví. Reprodukční číslo, které ukazuje šíření epidemie, mírně stouplo z 0,66 na téměř 0,72. Ukončené očkování má už víc než 2,5 milionu lidí. Aspoň jednu dávku vakcíny dostalo za téměř půl roku od začátku vakcinace zhruba 4,7 milionu obyvatel.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

V sobotu laboratoře provedly skoro dvaačtyřicet tisíc testů, většinu antigenních a přes dvanáct tisíc PCR. Ve stejný den předchozího týdne bylo testů celkově zhruba o pět tisíc víc. Zvýšila se pozitivita testů, což bývá o víkendech běžné. U nejčastěji prováděných preventivní testů podíl pozitivních mírně stoupnul na 0,06 procenta.

U diagnostické indikace, kdy se testují lidé s příznaky, se zvýšil na 0,73 procenta. U epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, byl podíl 0,26 procenta. Na jaře, kdy epidemie vrcholila, byla pozitivita testů několikanásobně vyšší. 

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na každých 100 tisíc obyvatel, zůstává na hodnotě devět. Neměnilo se ve většině krajů, v několika mírně stouplo, v Moravskoslezském kraji kleslo. Nejnižší je nadále v Karlovarském kraji – 2 a v Královéhradeckém kraji – 3. Nejvyšší číslo s 15 případy má Praha. 

Dál klesá počet počet hospitalizovaných s covidem-19. Nyní jich ministerstvo eviduje 73, z toho jedenáct ve vážném stavu. Na sto tisíc obyvatel připadá za uplynulý týden devět nakažených, stejně jako předchozí dny. Za posledních 14 dní bylo v republice 22 potvrzených případů na stejný počet obyvatel.

Epidemie ustupuje díky očkování

Epidemie v Česku několik týdnů ustupuje, počty nově potvrzených případů v zemi, hospitalizací a dalších ukazatelů se nyní pohybují na úrovni loňských prázdnin. Příznivé situaci podle odborníků pomáhá hlavně čím dál vyšší proočkovanost populace - aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu má necelých 4,7 milionu Čechů.

Rizikem ale mohou být nakažlivější varianty viru, které mohou epidemickou situaci znovu zhoršit. Podle odborníků se však v Česku neočekává tak vážná situace, jaká je například ve Velké Británii. Je to zejména proto, že v tuzemsku se očkuje hlavně vakcínou od společností Pfizer/BioNTech. Ta má proti variantě delta větší účinek než vakcína AstraZeneca, kterou se více očkovalo právě v Británii. 

V sobotu zdravotníci podali 47 587 dávek vakcín proti covidu, asi o 4500 méně než před týdnem. V pracovní dny tohoto týdne se pokaždé očkovalo přes 110 tisíc lidí. Celkem už bylo v Česku od začátku očkování loni v prosinci podáno téměř 7,19 milionu dávek vakcín. Při započítání jen lidí starších 16 let, kteří se zatím mohou očkovat, už má minimálně jednu dávku bezmála 53 procent obyvatel.

Covid-19 už v Česku prokazatelně prodělalo přes 1,66 milionu lidí, bezmála 98 procent z nich se mezitím vyléčilo a 30 280 nakažených zemřelo. Za toto pondělí a sobotu zatím ministerstvo neeviduje žádné úmrtí, statistiky se mohou ale zpětně změnit.

Volnější pravidla na příměstských táborech

Příměstské tábory letos proběhnou v mnohem volnějším režimu než ty pobytové. Nevztahují se na ně totiž striktní pravidla testování, omezen nebude ani jejich provoz. Část těchto táborů se navíc rozhodlo finančně podpořit i ministerstvo školství, na doučovací kempy se hlásí až sto tisíc dětí. 

Provozovatelé příměstských táborů si pravidla určují sami. „Žádné nařízení nám nikdo nedal, děláme to podle toho, jak je to ve školách, ve školkách, takže do těch šesti let asi nic. Od šesti let budou rodiče testovat děti,“ uvedla organizátorka příměstských táborů Kateřina Hašková. 

Někteří organizátoři se budou řídit pravidly pro akce do 500 lidí, tedy 72 hodin starý antigenní test nebo týdenní PCR na začátku tábora. Antigenní testy budou nabízet i přímo na místě. „Chceme na každou lokalitu zajistit profesionální tým, který přijede přímo ke vstupu, kde rodiče půjdou k registraci,“ řekla šéfka spolku Sportjoy Adéla Jaucová. 

„Není tam tak výrazný dlouhodobý kontakt v rámci skupin, takže tady jsme zatím nějaké restriktivní podmínky, oproti těm tradičním táborům, kde jsou spolu děti třeba tři týdny, nenastavovali,“ uvedl jako důvod ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Úpravu podmínek zatím ministerstvo nechystá.