Testy budou mít i nadále zdarma děti do 18 let nebo lidé, kteří se nemohou očkovat

Události: Změny v hrazení testů proti covidu od září (zdroj: ČT24)

Testy na covid-19 budou mít ze zdravotního pojištění hrazené od září i nadále děti do 18 let, lidé s nedokončeným očkováním nebo ti, kteří se vakcinovat ze zdravotních důvodů nemůžou, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podmínkami testování na covid-19 od začátku září se na odpoledním mimořádném jednání zabývala vláda.

Původně kabinet mluvil o tom, že by si testy měli od září platit všichni nad 12 let, pro které je dostupné očkování. Pro ty, kteří nespadají do výjimek, budou testy, které jsou určené například pro návštěvy kulturních či sportovních akcí, zpoplatněny.

Za dokončené očkování se považuje uplynutí dvou týdnů po druhé dávce u dvoudávkových vakcín nebo dva týdny po první dávce u jednodávkové očkovací látky. Po první dávce u dvoudávkové vakcíny budou mít lidé testy zdarma nejvýše čtyři měsíce. Mezi první a druhou dávkou jsou u různých výrobců vakcín různé intervaly, pohybují se zhruba od tří týdnů do tří měsíců.

„Testování bude nadále hrazeno pro všechny osoby mladší 18 let. Také samozřejmě pro osoby, které nemohou být očkovány ze zdravotních důvodů,“ řekl Vojtěch. K prokázání toho, že se člověk nemůže nechat očkovat proti covidu-19, bude podle ministra stačit prokázat se lékařskou zprávou, která to potvrdí. Může být od lékaře jakékoliv odbornosti.

Prokázání bezinfekčnosti je požadováno například při návštěvě služeb, kulturních akcí či při cestování. Za doklad bezinfekčnosti se kromě dokončeného očkování a negativního výsledku testu považuje také potvrzení o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech. Pro lidi, které na testy pošlou hygienici nebo lékař zůstávají vyšetření bezplatná.

Zpoplatnění se nebude týkat ani testů ve školách, zdůraznil ministr. Podle něj vláda také schválila, že pokud budou děti testovány ve škole, budou se moci dokladem o výsledku nebo čestným prohlášením prokázat i jinde, například v kroužcích, ve službách nebo na hromadných akcích. Ve školách jsou naplánovány tři vlny testování na začátku září. Pokud školy použijí PCR testy, bude stačit otestovat děti dvakrát.

Třetí dávka

O třetí dávce očkování pak chce ministr Vojtěch rozhodnout do konce srpna, nejspíš to bude příští týden. „Zatím to skutečně vypadá tak, že bychom aplikovali třetí dávku primárně pro ohrožené skupiny,“ avizoval Vojtěch. Šlo by například o lidi se zhoršenou imunitou.

„Není to o tom, že bychom nyní třetí dávkou naočkovali celou společnost,“ doplnil Vojtěch. Pokud bude nutné přeočkovat další skupiny obyvatel, bude to postupný proces, uvedl. I ohrožené skupiny nechce očkovat naráz, ale v průběhu několika měsíců až do příštího roku. Zároveň ministerstvo řeší objednávky vakcín na další roky, aby mělo dostatek látek na přeočkování celé populace.

Ministr zdůraznil, že půjde opět o vakcinaci dobrovolnou. Zda bude třeba třetí dávka očkování i pro další skupiny, ukáže další vývoj epidemie.

O protilátkách jako bezinfekčnosti se ještě debatuje

Pro uznávání protilátek proti covidu-19 jako dokladu o bezinfekčnosti není dost důkazů. Není jasné, jak vysokou hladinu člověk musí mít a zda by ho chránily i proti mutacím koronaviru. Po čtvrtečním jednání u kulatého stolu za účasti odborníků to řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek odpoledne při návštěvě Drahelčic vyjádření upřesnil. „Paní náměstkyně Vašáková to nekomunikovala správně, správně komunikoval pan Vojtěch, to znamená, že to rozhodnutí není definitivní, debata bude pokračovat,“ řekl Babiš. Podle něj není dostatek dat, nyní je prioritou stanovit systém přeočkování a ministerstvo se k řešení otázky protilátek vrátí v polovině září.

Podle náměstkyně Vašákové panovala ohledně protilátek shoda. „Neexistuje zatím žádný důkaz, že určitá hladina protilátek se rovná ochrana. A nevíme, jak to bude fungovat proti variantám viru,“ uvedla Koziar Vašáková.

Jako potvrzení bezinfekčnosti slouží v současnosti dokončené očkování, doklad o prodělání nemoci v posledních 180 dnech nebo negativní výsledek testu.

Podle údajů Státního zdravotního ústavu v současnosti v Česku převažuje varianta delta, dříve nazývaná indická. Na jaře, kdy Česko zasáhla silná vlna epidemie covidu-19, byla dominantní mutace alfa, dříve pojmenovaná jako britská. Není tedy jasné, zda by lidé, kteří prodělali nemoc na jaře, měli ochranu i před současnou variantou.

Vyjádření náměstkyně potvrdil na Twitteru i ministr zdravotnictví Vojtěch. „Odborníci se shodli zatím na dvou závěrech. Zaprvé v tématu protilátek máme zatím málo dat, s rozhodnutím je potřeba počkat. Zadruhé: Očkujte se. Zvlášť před podzimem a možnou další vlnou epidemie,“ uvedl.

Na jednání kulatého stolu byli pozváni i zástupci, kteří uznávání protilátek podporují. Podle náměstkyně ale všichni účastníci souhlasili s tím, že pro to není dostatek důkazů. „To je resumé. Je to to samé, co ministerstvo zdravotnictví razí jako svůj názor po celou dobu,“ dodala Koziar Vašáková. Podle dřívějších vyjádření ministra Vojtěcha protilátky jako doklad o bezinfekčnosti v EU uznává jen Rakousko.

Ministerstvo podle náměstkyně i nadále doporučuje očkování proti covidu-19 bez toho, aby si lidé nechali vyšetřovat protilátky.