Tchajwanský ministr poděkoval Česku za podporu. Podle prezidenta Pavla sleduje Čína podobné cíle jako Rusko

Čína se podle prezidenta Petra Pavla chová na mezinárodním poli jinak než Rusko, sleduje ale podobné cíle. Řekl to na pražské konferenci nevládní organizace Evropské hodnoty, které se účastnil také tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu. Pavel apeloval na jednotu mezi západními zeměmi. Podpora demokratického světa Tchaj-wanu je podle něj naprosto nezbytná.

V projevu na konferenci ministr zahraničí Tchaj-wanu poděkoval Česku za dlouhodobou podporu. Joseph Wu zmínil, že čínská invaze na ostrov není nevyhnutelná a nemusí hrozit bezprostředně.

„Čína se snaží rozdrtit nepřítele bez boje. Stále pokračuje v demonstracích síly, aby Tchaj-wan zastrašila, mimo jiné posílá letadla a lodě přes střední linii Tchajwanského průlivu, která slouží jako neoficiální hranice mezi oběma stranami,“ poukázal.

Peking se podle něj zatím snaží znovu získat nadvládu všemi možnými prostředky – třeba už zahájenou kybernetickou válkou.

Tchaj-wan se ale podle něj snaží poučit z ruské invaze na Ukrajinu, aby posílil svou odolnost vůči Číně. „Válka na Ukrajině ukazuje, čeho jsou autoritářské režimy schopny,“ prohlásil. „Aby Tchaj-wan zůstal silný a odolný a měl odvahu pokračovat v politice zachování statu quo, potřebujeme podporu evropských přátel. Z těch, kteří se vyjadřují pro Tchaj-wan, bych chtěl zvláště poděkovat České republice, která stojí v popředí,“ dodal Wu.

Tchajwanský ministr varoval před dopady případného konfliktu ostrova s pevninskou Čínou na fungování celého světa. „(Průlivem) proplouvá zhruba polovina světové kontejnerové dopravy a v oblasti se vyrábí více než 90 procent vyspělých čipů,“ poukázal.

S Pekarovou Adamovou mluvil Wu o bezpečnosti i leteckém spojení

Ve středu večer se Wu setkal také s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Na neoficiální večeři podle mluvčího šéfky dolní komory Martina Churavého mimo jiné diskutovali o vzájemné česko-tchajwanské součinnosti v politické, ekonomické i kulturní oblasti.

„S panem ministrem jsme podrobně probrali širší geopoliticko-bezpečnostní otázky ve strategické lokalitě Tchajwanského průlivu i aktuální politickou situaci na ostrově. Diskutovali jsme ale také o pokračující ekonomické spolupráci našich podnikatelů s jejich tchajwanskými obchodními partnery a o konkrétních plánech tchajwanských investorů u nás,“ citoval Churavý Pekarovou Adamovou.

Spolupráci by podle ní měla od poloviny příštího měsíce usnadnit nově zprovozněná přímá letecká linka mezi Prahou a Tchaj-pejí. Další témata navazovala na březnovou oficiální návštěvu Pekarové Adamové na Tchaj-wanu, doplnil mluvčí.

Pavel: Čína chce změnit světový řád

Prezident Petr Pavel předtím ve svém projevu zdůraznil nutnost sjednocení evropských zemí vůči mocnostem, jako je právě Čína či Rusko, pro vytvoření dostatečné světové protiváhy.

„Čína se netají tím, že jejím zájmem je změnit aktuální světový řád, ovládat více území a svět měnit tak, aby více vyhovoval jejím dlouhodobým strategickým zájmům,“ zmínil s tím, že protiváhy lze dosáhnout pouze jednotou se všemi zeměmi ve světě se stejnými demokratickými hodnotami.