Studenti nultého ročníku plzeňských práv mají výhodu, vadí akreditačnímu úřadu

Řízení, které s plzeňskou právnickou fakultou zahájil Národní akreditační úřad (NAÚ), se týká pouze nultých ročníků a jejich provázání s přijímacím řízením, řekl rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček. Neohrožuje tedy podle něj samotné studium na fakultě. Od správního řízení očekává, že vyjasní podmínky pro nulté ročníky nejenom na plzeňských právech, ale na všech vysokých školách v Česku.

Že zahájil řízení k omezení akreditace Fakulty právnické Západočeské univerzity, oznámil Národní akreditační úřad v pondělí. Podle Holečka vzešlo správní řízení z kontroly, která se týkala takzvaných nultých ročníků. Do nich se mohou za úplatu přihlásit ti, kdo se na vysokou školu nedostanou.

Absolvováním nultého ročníku, který je oficiálně kurzem celoživotního vzdělávání, dostávají pak výhodu do dalšího přijímacího řízení. „Mají nějakou bonifikaci pro přijímací řízení, anebo získají možnost nastoupit přímo do prvních ročníků,“ ozřejmil Holeček.

Podle akreditačního úřadu jsou na plzeňských právech absolventi nultého ročníku bodově zvýhodněni, takže „z důvodu omezeného počtu přijímaných uchazečů dochází k tomu, že jsou takoví uchazeči přijímáni ke studiu na úkor uchazečů, kteří v přijímací zkoušce dosáhli lepších výsledků“.

Rektor tvrdí, že praxe právnické fakulty není výjimečná. „Vysoké školy to mají nějak nastavené. Předmětem nálezu, výtky NAÚ, je, že nastavení není dostatečně transparentní, protože nemají být preferováni někteří uchazeči proti ostatním,“ řekl. Zdůraznil, že na univerzitu ještě nepřišlo zahájení správního řízení, zná však zápis z kontroly akreditačního úřadu.

Otazníky nad nultým ročníkem

„Pevně věříme, že to fakulta vysvětlí, a pokud budou shledány věci, které bude třeba napravit, tak okamžitě zjednáme nápravu. Není to nic skandálního, tragického. Jde jen o vyjasnění podmínek,“ míní Holeček. Od fakulty očekává, že dodá faktický rozbor základní otázky, zda není porušován rovný přístup.

Připustil, že kdyby zůstaly pochybnosti, škola by modifikovala podmínky. Nulté ročníky by přesto měly zůstat. „Tedy abychom tu myšlenku (celoživotního vzdělávání) úplně nezahodili, ale aby byla zaručena transparentnost,“ přiblížil Holeček. Podle něj je otázkou, jestli bude letos nultý ročník na právech otevřen. Uchazeči, kteří podají přihlášky, musí nejprve absolvovat standardní přijímací SCIO testy a pak se na fakultu buď dostanou, nebo ne.

Rektor zdůraznil, že se řízení netýká samotného studia na právech, která v roce 2009 čelila skandálu, když vyšlo najevo, že mezi kvalifikačními pracemi jsou plagiáty a že někteří absolventi vystudovali neobvykle rychle.

Na návrh tehdejší Akreditační komise přišla fakulta dočasně o akreditaci doktorských studijních programů, nemohla ani udělovat rigorózní tituly. V červenci 2013 potvrdilo ministerstvo školství právům akreditaci pětiletého magisterského programu.

Pod dohledem akreditačního úřadu

Nyní jsou práva jedinou fakultou Západočeské univerzity, kde se studuje pod kontrolou Národního akreditačního úřadu. Pro jiné oblasti vzdělávání má ZČU schválenou institucionální akreditaci. 

V nultém ročníku Fakulty právnické od loňska studuje čtrnáct studentů. Při studiu musí složit několik zkoušek. „Je potřeba objasnit řadu momentů, jestli třeba celoživotní vzdělávání mohou absolvovat i na jiné fakultě, jestli jsou pro ně podmínky dostatečně náročné a další. To musí fakulta pořádně prozkoumat a podat zprávu,“ uvedl Holeček.

Celoživotní vzdělávání teď podle strategického plánu ministerstva školství (MŠMT) nabývá velkého významu. „MŠMT chce, aby se vysoké školy věnovaly dalšímu dovzdělávání populace,“ zdůraznil rektor. Model nultého ročníku se využívá na řadě vysokých škol.