Práva v Plzni si vydobyla akreditaci na další 4 roky

Praha - Akreditační komise prodloužila Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni akreditaci do roku 2017. Škola se prý zlepšila a splnila podmínky stanovené komisí, může také začít přijímat nové studenty. Rozhodnutí komise ještě čeká na potvrzení ministerstva školství. Pověstí plzeňské právnické fakulty v roce 2009 otřásla aféra s rychlostudenty.

„Škola splnila podmínky akreditační komise,“ uvedl tajemník komise Jiří Smrčka. Do tří týdnů či do měsíce očekává právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) potvrzení akreditace od ministerstva školství. Fakulta by tak ještě do října mohla stihnout přijmout nové studenty. Akademický senát by měl v pondělí projednat opožděné přijímací řízení do prvních ročníků magisterského studia.

Akreditační komise měla o prodloužení akreditace rozhodovat už v dubnu, vyžádala si ale od fakulty splnění některých podmínek. Stávající akreditace měla přitom skončit právě v říjnu. Komise plzeňské právnické fakultě vytýkala zejména slabou vědeckou činnost a nedostatečný počet vyučujících, kteří v Plzni působí plnohodnotně, a nikoli na poloviční nebo nižší úvazek.

Vladimíra Dvořáková
Zdroj: ČT24

Největším zádrhelem byla pro komisi neperspektivní „věková struktura“ sboru vyučujících, většina jich je totiž v důchodovém věku. Komise proto žádala záruky, že na fakultě budou působit mladí vyučující a škola si vytvoří jádro mlaých docentů. „Pro nás bylo důležité vědět, že je tam nějaká perspektiva do budoucnosti,“ řekla v rozhovoru pro ČT24 Vladimíra Dvořáková, předsedkyně akreditační komise. 

Podle ní nakonec dostali údaje o šesti mladých pracovnících, kteří podali žádost o zahájení habilitačního řízení. Navíc prý má plzeňská fakulta i dalších sedm lidí, kteří by mohli být habilitováni. Ilona Mauritzová, rektorka Západočeské univerzity v Plzni, to komentuje: „Na právnické fakultě by mělo dojít postupně během několika let ke generační obměně vyučujících.“

Komise bude podle její předsedkyně i nadále kontrolovat kvalitu výuky na plzeňských právech. Žádá, aby fakulta pravidelně předkládala rozvrhy, v listopadu si znovu ověří, kdo všechno na fakultě učí, příští rok pak zkontroluje i publikační a vědeckou činnost.

Rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová:

„Je to velký úspěch, za nímž je hodně práce a ještě hodně práce nás čeká. Rozhodnutí komise si vážíme.“

Akreditaci fakultě prodloužil už loni v březnu bývalý ministr školství Josef Dobeš (VV), a to až do roku 2016, jenže jeho nástupce ministr Petr Fiala rozhodnutí loni v červnu zrušil a akreditaci povolil jen do října 2013. Už dříve MŠMT zakázalo fakultě přijímat nové magistry. Děkan Jan Pauly se vyjádřil, že kdyby nyní komise akreditaci neprodloužila, bylo by to pro školu likvidační.

Univerzita už v dubnu předložila komisi novou koncepci fakulty, podle níž by přijímala 250 magistrů ročně, což je téměř polovina oproti stavu před pěti lety. Nyní studuje v magisterském programu 1 048 studentů a 250 v bakalářském.

Podle zástupce akademického senátu fakulty Michala Volfa se studenti po 1,5 roce nejistot konečně dočkali rozhodnutí: „Studenti nebudou pod tlakem, zda škola bude pokračovat a zda budou muset hledat náhradní řešení studia v jiných městech. V Plzni tak bude pokračovat vzdělávání v právnickém oboru, který má už 20letou tradici.“

Do prvního ročníku by už letos na podzim mohlo nastoupit až 250 nových studentů, akademický rok chce fakulta zahájit standardně na konci září. Přijímací řízení už fakulta začala připravovat a druhý den po nabytí právní moci rozhodnutí MŠMT ho podle děkana fakulty Jana Paulyho vyhlásí.