TÉMA

Fakulta právnická

Plzeňská univerzita napravila chyby a zbavila se hrozby omezení akreditace na právech

Národní akreditační úřad (NAÚ) zastavil jednání o omezení akreditace, tedy povolení ke vzdělávání, na Právnické fakultě Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni. Fakulta podle něj už napravila zjištěné nedostatky, kvůli kterým jí odebrání akreditace hrozilo. Vyplývá to ze zápisu z červnového jednání rady úřadu. Informaci potvrdil zástupce NAÚ Jiří Smrčka. Akreditační úřad při kontrole na fakultě původně zjistil nedostatky v nastavení přijímacích zkoušek.
21. 7. 2022|

Studenti nultého ročníku plzeňských práv mají výhodu, vadí akreditačnímu úřadu

Řízení, které s plzeňskou právnickou fakultou zahájil Národní akreditační úřad (NAÚ), se týká pouze nultých ročníků a jejich provázání s přijímacím řízením, řekl rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček. Neohrožuje tedy podle něj samotné studium na fakultě. Od správního řízení očekává, že vyjasní podmínky pro nulté ročníky nejenom na plzeňských právech, ale na všech vysokých školách v Česku.
17. 5. 2022|

Soudní spor o jmenování ministra by trval týdny. Podle některých právníků může prezident návrh odmítnout

Většina ústavních právníků – nikoli však všichni, které Česká televize oslovila – se shoduje, že prezident Miloš Zeman nemá žádnou právní oporu pro to, aby se vyhnul jmenování jednoho z ministerských kandidátů, kterého ve vládě mít nechce. Podle Frekvence 1 doporučil Zeman na jednání v Lánech Janu Lipavskému (Piráti), aby se vzdal nominace na ministra zahraničních věcí. V minulosti zaznělo od něj i od premiéra Petra Fialy (ODS), že jednoho z kandidátů odmítá. Kdyby ani jedna strana neustoupila, mohl by se spor dostat k Ústavnímu soudu. V tom případě by ale hrozilo, že se jmenování nového kabinetu zdrží o několik týdnů.
7. 12. 2021|