Soud propustil někdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce Dbalého

Obvodní soud pro Prahu 6 rozhodl o podmíněném propuštění někdejšího ředitele pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Rozhodnutí je pravomocné, uvedl server Seznam Zprávy. Za mřížemi si odpykával desetiletý trest v rozsáhlé korupční kauze, odseděl si z něj přes třetinu.

„Potvrzuji, že dnes soud rozhodl o podmíněném propuštění s tím, že rozhodnutí je pravomocné, jelikož státní zastupitelství vyslovilo s podmíněným propuštěním souhlas,“ uvedla Dbalého advokátka Katarína Kožiaková Oboňová podle Seznam Zpráv. Zkušební dobu, během níž se Dbalý nesmí provinit, jinak se do vězení vrátí, mu soud podle Kožiakové Oboňové stanovil na sedm let. Obvodní soud pro Prahu 6 rozhodl v neveřejném zasedání.

Dbalého korupční kauza se týkala zmanipulovaných nemocničních tendrů. Podle rozsudků si ředitel přišel na úplatky ve výši desítek milionů. Klíčovým důkazem byl i jeho deník, do nějž si přijímaní peněz zapisoval. Policie Dbalému zajistila rozsáhlý majetek včetně kufru, v němž měl hotovost, zlato a známky za 34,5 milionu korun.

Dbalý čelil třem různým obžalobám. V prvních dvou větvích kauzy – které zahrnovaly jednak zakázky na digitalizaci chorobopisů a nákupu gama nože, jednak tendry na poradenské, účetní a právní služby – mu soudy uložily celkový trest deseti let vězení a také propadnutí veškerého majetku. Stíhání ve třetí větvi, která se týkala mimo jiné tendru na zařízení pro pracoviště navigované neurochirurgie, pak zastavily pro neúčelnost. Dbalý by totiž za přijímání úplatků mohl dostat celkový trest jen o dva roky vyšší, protože v českém právním řádu se tresty nesčítají a maximální sazba je právě dvanáctiletá.

O dřívější propuštění z výkonu trestu, kam nastoupil v červnu 2021, Dbalý neúspěšně usiloval již v únoru. V mezičase se Nemocnici Na Homolce dopisem omluvil za újmu, kterou jí způsobil.