Solidarita není ostuda, hodnotí migrační dohodu Rakušan. Ohrožujete bezpečnost, vytýká Mračková Vildumetzová

Události, komentáře: Střet ve sněmovně kvůli dohodě o reformě migračních pravidel (zdroj: ČT24)

„Není ostuda, že česká vláda patří ke státům, které solidaritu uznávají a vyznávají nějaké společné hodnoty,“ komentoval dohodu o reformě migračních pravidel Evropské unie (EU) vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) k přijetí dohody neměl ministr mandát vlády a ohrozil tím „naši bezpečnost“. O české a evropské migrační politice debatovali v pořadu Události, komentáře.

„Česká republika byla zasažena velmi citelně tranzitní migrací, museli jsme přijímat velmi nepopulární opatření typu zavírání slovensko-českých hranic,“ hájil přijetí dohody o evropských migračních kvótách Rakušan. „Týká se to nás všech,“ doplnil. Ocenil shodu mezi evropskými státy po téměř sedmi letech vyjednávání, díl úspěchu na tom má podle něj i Česko.

„Myslím, že pan ministr jel něco vyjednávat a nikomu o tom neřekl. Nehájil občany České republiky v rámci nelegální migrace,“ reagovala Mračková Vildumetzová. „Nechal schválit povinnou solidaritu, solidarita musí být dobrovolná, ne povinná,“ dodala. Připomněla také odmítnutí dříve schválené povinné solidarity v letech 2020 a 2021 tehdejším premiérem Andrejem Babišem (ANO).

„Per capita (na obyvatele, pozn. red.) jsme nejzatíženější zemí v Evropské unii,“ upřesnil vicepremiér. Zmínil rovněž jeden z bodů dohody, kdy mají státy, které jsou dotčeny velkou migrační vlnou, právo na vyjmutí z kvót. Odkázal na takzvaný „bod C“, ten zahrnuje alternativní solidární opatření, zaměřená na budování kapacit služby, podpory personálu či technické vybavení. Dodal, že relokační kvóty v tomto migračním paktu obsaženy nejsou.

S nikým jste to neprojednal, kritizuje ministra Mračková Vildumetzová

„Nechal jste si to schválit ve výboru pro evropské záležitosti a nikomu jste to neřekl, s nikým jste to neprojednal, tak se prostě věci dělat nedají,“ vytkla opoziční politička ministru vnitra. Upozornila na to, že Rakušan prý neřekl, jestli k jednání dostal mandát vlády. Připojila, že pokud se státy neujmou přerozdělených migrantů, bude muset zaplatit Česko za každou osobu 500 tisíc korun.

„Není ostuda, že česká vláda patří ke státům, které solidaritu uznávají a vyznávají nějaké společné hodnoty. Nemění se rámcový mandát vlády, mandát z roku 2020 zůstává zachován a vláda (jej) posvětí,“ oponoval Rakušan. Jednání o dohodě v Lucemburku prý konzultoval na dálku s premiérem Petrem Fialou (ODS).

„Ministr vnitra měl mít mandát od vlády, několikrát jsem po něm dnes (ve středu) chtěla, jak jednotliví ministři hlasovali, nedostala jsem to a jsem o tom přesvědčená, že nechal schválit povinnou solidaritu,“ tvrdí Mračková Vildumetzová. Zopakovala, že solidarita nemůže být povinná, musí být podle ní dobrovolná. „My jsme tu dobrovolnost v rámci ukrajinských uprchlíků projevili.“

Rakušan vzpomenul středeční jednání sněmovny, na němž opoziční ANO a SPD neprosadily návrhy na odmítnutí dohody o reformě migračních pravidel EU. „Dneska jsem slyšel v poslanecké sněmovně ‚kšeft, zaprodanci, výpalné, mrzký peníz a lokaj‘. Solidarita v Evropě znamená to, že slabší je odkázaný mnohokrát na pomoc těch silnějších, my jsme jako Česká republika byli dlouhodobým příjemcem ekonomických benefitů, nejrůznějších dotací Evropské unie,“ vzpomenul. Návrh podle Rakušana dostane konečná kritéria a podobu po diskusi v Evropském parlamentu, kde může dojít ještě k nějakým změnám a technickým úpravám.

„Ministr za občany nebojoval, omezil naši suverenitu, ohrožujete naši bezpečnost,“ shrnula své výhrady Mračková Vildumetzová.