Sněmovnu čekají na mimořádné schůzi dlouhá jednání a obstrukce. Na programu je například zrušení EET

Události: Dlouhá jednání a obstrukce ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Sněmovnu tento týden čekají obstrukce a nejspíš i další noční jednání. V úterý začne mimořádná schůze o korespondenční volbě, snížení objemu plateb za státní pojištěnce nebo zrušení EET, tedy o bodech, vůči kterým má opozice výhrady. Koalice je přitom považuje za priority. I když mají vládní strany ve sněmovně jasnou většinu, cesta k hlasování nebude jednoduchá. Očekávají se dlouhá vystoupení, a to už při úvodním schvalování programu.

„A když je nejhůř, tak tady mam karimatku a můžu spát na karimatce,“ popisovala v únoru poslankyně Marie Jílková (KDU-ČSL) svou přípravu na dlouhá noční jednání o novele pandemického zákona. Výbavu si teď poslanci chystají znovu.

Program jednání počítá se šesti body, přičemž jedním z těch nejspornějších je snížení objemu peněz na platby za státní pojištěnce na úroveň loňska. Podle opozice jde o možné ohrožení zdravotní péče, vláda to odmítá. Poslance chce přesvědčit i pozměňovacím návrhem na automatickou valorizaci plateb za děti nebo důchodce.

„Návrh v příštím roce umožní lépe léčit děti, centrové pacienty. V letošním roce žádné peníze nechybí, naopak z rezervních fondů peníze přibyly,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Proti je však Tomio Okamura a jeho SPD. „V této situaci brát peníze zdravotnictví, to je úplně šílený nápad. Proto myslím, že by ty obstrukce mohly být poměrně masivní,“ řekl předseda hnutí.

Bude to dlouhé, shodují se poslanci

Prvním bodem je technická novela, pod kterou jsou podepsáni zástupci opozice i koalice. Následují platby za státní pojištěnce a pak návrh na zrušení EET. SPD ho chce podpořit, pro hnutí ANO je to ale jeden z důvodů k dlouhé debatě. „Těžko říct, jak dlouho ty obstrukce budou trvat, ale předpokládám, že většina mých kolegů poslanců za hnutí ANO vystoupí, takže to určitě bude dlouho,“ řekla bývalá ministryně financí a místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová.

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) by tyto zákony nenazval úplně nejstěžejnějšími, ale jsou podle něj důležité a vládní. „Sněmovní většina musí ve sněmovně umět prosadit svoji vůli,“ řekl místopředseda hnutí STAN.

Dalšími body jsou novela zákona o střetu zájmů, ukončení pandemické pohotovosti nebo korespondenční volba. Tu opozice vnímá jako riziko, kabinet zase jako cestu pro snažší hlasování v zahraničí. Obě strany už chystají strategii.

„Máme plán v tom, že to bude určitě déle než jednu noc,“ řekl Tomio Okamura. Podle poslance Marka Výborného (KDU-ČSL) se nedá vyloučit možnost, že se sněmovna usnese v zásadě na jakémkoliv usnesení. „Ani přerušení debaty nechci vyloučit,“ řekl Výborný. A koalice nevylučuje ani to, že ne všechny body se tento týden podaří projednat.