Pavel Čaputové na Hradě poděkoval za vstřícnost

Brífink po setkání prezidentů Petra Pavla a Zuzany Čaputové (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou přijali na Pražském hradě končící slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou s partnerem Jurajem Rizmanem. Pavel končící slovenské prezidentce poděkoval za vstřícnost a spolupráci. Dvoudenní cestou Čaputová krátce před skončením pětiletého mandátu završí rozlučkové zahraniční cesty.

Hlavy států na Pražském hradě hovořily o vztazích Česka a Slovenska, o dopadu konfliktu na Ukrajině na obě země, jejich ekonomiky a bezpečnost nebo o výsledcích voleb do Evropského parlamentu. Čaputová na tiskové konferenci zmínila, že blízkost mezi Českem a Slovenskem je důležitá a významná obzvlášť v době, kdy celý svět čelí krizím a výzvám.

Pavel prezidentce poděkoval za vstřícnost a spolupráci. Prohlásil, že s ní má vzácný názorový soulad. S jejím nástupcem Peterem Pellegrinim situace bude prý možná odlišná, ale prezident má vůli navázat na to nejlepší, řekl. „Tam, kde budeme spolu souhlasit, můžeme postupovat společně. Kde se budeme lišit, tak si dáme čas na to, abychom si postoje ujasnili,“ prohlásil Pavel. Neobává se toho, že by se rozklížila historická, ekonomická či lidská provázanost zemí.

Slovenská prezidentka prohlásila, že si chce po konci mandátu několik měsíců oddychnout. „V dalším období bych se velmi ráda věnovala něčemu, co jsem nazvala podporou růstu. Nejblíže tomu je oblast vzdělávání, možná akademická sféra,“ přiblížila. Potvrdila ale, že hodlá odejít z politického prostoru.

Čaputovou 15. června vystřídá v prezidentském úřadu bývalý předseda parlamentu a vlády Peter Pellegrini. Čaputová návštěvou dodržela tradici prezidentů Česka a Slovenska, že jejich první a poslední cesta ve funkci vede do druhého státu bývalého Československa. Cestu do Česka po uvedení do funkce plánuje také Pellegrini.

Program návštěvy

Na pražském letišti Čaputovou přivítal ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Na příjezd prezidentky čekaly na Hradčanském náměstí desítky lidí, další přihlíželi na druhém hradním nádvoří. Po odehrání slovenské a české hymny prezidentské páry odešly do prostor Hradu, kde se odehrálo jednání a následná tisková konference.

Ve čtvrtek dopoledne slovenská prezidentka vystoupí na mezinárodní konferenci Prague European Summit. V poledne pak Pavel Čaputové předá Řád Bílého lva občanské skupiny I. třídy za přínos k rozvoji česko-slovenských vztahů.

Čaputová naposled navštívila Prahu v polovině března, krátce poté, co se česká vláda rozhodla odložit společné zasedání kabinetů. Premiér Petr Fiala (ODS) to tehdy zdůvodnil výraznými rozdíly v názorech na klíčová zahraničněpolitická témata s ohledem na ruskou válku na Ukrajině.

Čaputová tehdy také uctila památku obětí prosincového útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, při němž přišlo o život čtrnáct lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové.