Škody zemědělců po záplavách přesáhly 1,8 miliardy. Resort chce pomoc od EU

Agrárníci zasažení povodněmi nahlásili zemědělskému fondu škody ve výši více než 1,8 miliardy korun. Data nyní v řádu dnů vyhodnotí ministerstvo zemědělství a rozhodne, jak a kam směřovat pomoc. Vyplývá to z informací, které České televizi poskytli mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) a resortu zemědělství. Zasažené zemědělské podniky hlásí škody nejen na úrodě, ale také na zvířatech, strojích nebo lesních cestách.

V aplikaci sloužící k monitoringu škod způsobených záplavami nahlásili zemědělci SZIF škody ve výši 1 829 333 692 korun. Vůbec největší škody způsobily agrárníkům povodně na Olomoucku, Opavsku a Brněnsku. Netýkají se přitom zdaleka jen úrody. „Nejvyšší objem škod byl zaznamenám u lesních cest, na pěstovaných plodinách a v kategorii jiné,“ přiblížila mluvčí zemědělského fondu Eva Češpiva. Pěstitelé a chovatelé v aplikaci také volili kategorie škod na sadech, vinicích, zvířatech, ale rovněž na nemovitostech, mechanizaci nebo strojích.

Data nyní od zemědělského fondu míří na ministerstvo zemědělství. „Během několika dnů data sesbíraná od zemědělců zanalyzujeme a následně rozhodneme o dalším postupu,“ nastínil mluvčí resortu Vojtěch Bílý. Na škody, u kterých to bude možné, se ministerstvo podle Bílého pokusí zajistit pomoc od Evropské unie. Ta by měla směřovat z krizové zemědělské rezervy, o jejím využití ale musí nejprve rozhodnout Evropská komise.

Podle informací resortu o pomoc z rezervy už požádaly také některé další evropské země, třeba Polsko. Všichni zemědělští podnikatelé splňující evropskou definici malého a středního podniku (tedy zaměstnávající méně než 250 lidí) budou navíc moci čerpat pomoc z připravovaných programů ministerstva průmyslu a obchodu a Národní rozvojové banky.

Za škodami v zemědělském sektoru stojí extrémní počasí, které Česko zasáhlo před měsícem. Podle průzkumu, který Agrární komora ČR provedla v druhé polovině září mezi 95 zemědělskými, lesnickými a potravinářskými podniky, škody v rostlinné výrobě utrpělo 62 procent zemědělců, škody v živočišné výrobě pak dvanáct procent.