Silvestr bez laických ohňostrojů? Ministerstvo plánuje omezení prodeje

Události ČT: Ministerstvo chystá omezení prodeje zábavní pyrotechniky (zdroj: ČT24)

Koupit v obchodě zábavní pyrotechniku by v budoucnu mohlo být výrazně složitější. Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona, která volný prodej omezuje. Důvodem je hlavně bezpečnost lidí, ale také ochrana životního prostředí.

Pokud by se výrazné omezení prodeje zábavní pyrotechniky podařilo prosadit, vypadaly by silvestrovské noci v centru měst v Česku úplně jinak. Podle připravované novely by se totiž v obchodech mohla prodávat jen pyrotechnika kategorie F1, což znamená například prskavky.

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) to však neznamená, že úplně skončí ohňostroje na všech akcích. „Jenom říkám, že ten prodej by měl jít do rukou těch, kteří na to mají oprávnění. Těch je hodně, v Česku asi deset tisíc,“ řekl.

Omezení prodeje se má týkat zábavní pyrotechniky kategorií F2 a F3, což jsou například římské svíce, menší rakety, dělobuchy. Zákonodárci se inspirovali v zahraničí – například na Slovensku nebo v Německu. Právě naši západní sousedé mají přísnou celoroční regulaci zábavní pyrotechniky. „Třeba prodej a odpalování kategorie F2, což jsou běžné dělobuchy a petardy, jsou povolené jen během čtyř dnů před Silvestrem,“ vysvětlil berlínský zpravodaj ČT Pavel Polák.

Jenže právě kvůli tomu se Česko stává rájem pro milovníky zábavní pyrotechniky. „Němci, kteří si to nemůžou v Německu koupit, tak jedou do Česka a tady to i vypouští,“ popsal Hladík. To se navíc děje i v místech, kde je to už teď zakázáno.

Loni odpálil německý turista pyrotechniku v národním parku České Švýcarsko a způsobil požár. Vznikl na stezce směřující na Pravčickou bránu. Hasiči tehdy vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Správa parku nakonec letos v březnu vyměřila německému turistovi osmdesátitisícovou pokutu.

Vliv i na ovzduší

Dalším argumentem zákonodárců je také vliv na životní prostředí, petardy totiž výrazně znečišťují ovzduší. „Bývá tam hodně kovů, které se třeba používají právě pro dosažení nějaké konkrétní barvy, ale například také draslík či síra, které zajišťují odpal. Je to spousta dalších látek jako i oxid uhelnatý,“ vysvětlil vedoucí kvality ovzduší z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně Jáchym Brzezina.

Návrh navíc počítá i s tím, že by se nesměla zábavní pyrotechnika odpalovat v blízkosti škol, nemocnic, hospiců nebo zvířecích útulků.

Místopředseda sněmovního výboru pro životní prostředí Richard Brabec (ANO) je však k takovému omezení skeptický. „Obávám se toho, že zákaz bude obcházen. Lidé pokud budou chtít, tak si to koupí třeba v Polsku nebo jinde. Spíš bych větší kompetenci nechal obcím,“ uvedl.

Už nyní mohou obce a města rozhodovat svými vyhláškami, kdy se smí a nesmí na jejich území pyrotechnika používat. Podle ministerstva životního prostředí ale není toto opatření efektivní.